Biden joacă tare

„Pachetul de recuperare propus de președintele SUA, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, va oferi un stimul enorm economiei. Creșterea economică rezultată va genera venituri fiscale substanțiale, nu doar pentru guvernul federal, ci și pentru statele și municipalitățile care sunt acum înfometate de fondurile de care au nevoie pentru a furniza servicii esențiale”, scrie Joseph E. Stiglitz, pentru Project Syndicate.

<< Președintele SUA, Joe Biden, a propus un plan de salvare de 1,9 trilioane de dolari pentru a ajuta economia americană să se recupereze după pandemie. Mulți republicani se opun. Reducerile masive de impozite pe care GOP le-a acordat miliardarilor și corporațiilor, în 2017, au dus la cele mai mari deficite fiscale înregistrate în SUA, în afara unei recesiuni profunde sau a unui război. Dar investiția și creșterea promise nu s-au concretizat niciodată.

În schimb, planul de cheltuieli propus de Biden este necesar urgent. Datele publicate recent arată o încetinire a redresării Americii, atât în ​​termeni de PIB, cât și de ocupare. Există dovezi copleșitoare că pachetul de redresare va oferi un stimul enorm economiei și că creșterea economică va genera venituri fiscale substanțiale, nu doar pentru guvernul federal, ci și pentru statele și municipalitățile care sunt acum înfometate de fondurile necesare pentru a furniza servicii esențiale.

Oponenții planului Biden avertizează, de asemenea, cu nerăbdare împotriva inflației, acel bau-bau ascuns care, în zilele noastre, este mai mult fantezie decât o amenințare reală. Într-adevăr, unele date sugerează că salariile pot scădea în anumite părți ale economiei. Dar dacă apare inflația, SUA are la dispoziție numeroase instrumente monetare și fiscale.

Bineînțeles, economia ar fi mai bine fără dobânzi zero. De asemenea, ar fi mai bine dacă factorii de decizie politică ar crește impozitele prin impunerea unor taxe pe poluare și restabilirea unei progresivități mai mari a sistemului fiscal. Nu există niciun motiv valid pentru care cei mai bogați americani ar trebui să plătească impozite mai mici ca procent din venitul lor decât cei mai puțin înstăriți. Având în vedere că americanii bogați au fost cei mai puțin afectați, din punct de vedere medical sau economic, de pandemia de coronavirus, sistemul fiscal regresiv al Americii nu a arătat niciodată mai urât.

Am văzut cum pandemia a devastat unele sectoare ale economiei, ducând la rate ridicate de închidere a firmelor, în special în rândul întreprinderilor mici. Există riscul real ca neadoptarea unui pachet larg de recuperare să aducă daune enorme și posibil de lungă durată. Acest lucru se datorează faptului că performanțele economice slabe sporesc anxietatea economică (agravând anxietatea indusă de pandemia în sine), ducând la o spirală descendentă în care comportamentul de precauție scade consumul și investițiile, slăbind și mai mult economia.

Într-adevăr, oricare ar fi cauza, bilanțurile slabe și eșecurile afacerilor alimentează o contagiune care va infecta întreaga economie, cu efecte puternice de isterie care vor intra în joc. La urma urmei, firmele care au dat faliment în urma pandemiei nu vor deveni nefalimentate de unele singure atunci când COVID-19 va fi pus sub control.

Faptul că COVID-19 este o pandemie – la nivel global – înrăutățește lucrurile. În timp ce cele mai bune date disponibile sugerează că multe țări în curs de dezvoltare și piețele emergente nu au fost afectate atât de grav pe cât se temuseră oamenii acum un an, încetinirea fără precedent a economiei globale implică o reducere a cererii pentru exporturile SUA.

Țările mai sărace nu au resurse de care dispun țările dezvoltate, pentru a-și susține economiile. China a jucat un rol important în redresarea de după criza financiară globală din 2008; dar chiar dacă a fost singura economie mare care a crescut în 2020, redresarea sa a fost semnificativ mai slabă decât în ​​urma crizei din 2008 (când creșterea anuală a PIB-ului a depășit 9% și 10%, în 2009 și, respectiv, 2010). De asemenea, China permite acum creșterea surplusurilor sale comerciale, oferind un impuls mai mic creșterii globale.

Deoarece planul Biden încorporează caracteristicile cheie a ceea ce trebuie făcut, promite să producă randamente mari. O primă prioritate este asigurarea disponibilității fondurilor pentru combaterea pandemiei, pentru a le permite copiilor să se întoarcă la școală și pentru a permite statelor și localităților să continue să ofere servicii de sănătate, educație și altele de care depind oamenii. Extinderea asigurării pentru șomaj nu va ajuta doar persoanele vulnerabile. Prin reasigurare, aceasta va duce la o creștere a cheltuielilor, cu beneficii la nivelul întregii economii.

Moratoriul privind evacuările, până la 31 martie, și asistența pentru familiile cu venituri mici vor încuraja, de asemenea, cheltuielile. Mai general, este bine stabilit că cei săraci au o înclinație ridicată spre consum, astfel încât un pachet orientat spre creșterea veniturilor în partea de jos (inclusiv o creștere a salariului minim, a creditelor pentru copii și a creditului de impozit pe venit) va ajuta la reînvierea economie.

Sub președintele Donald Trump, programele care s-au concentrat asupra întreprinderilor mici nu au fost la fel de eficiente pe cât ar fi putut sau ar fi trebuit să fie – parțial pentru că prea mulți bani s-au dus la întreprinderi care nu erau chiar mici și parțial din cauza unei erupții de probleme administrative. Se pare că administrația Biden remediază aceste probleme. Dacă da, extinderea ajutoarelor pentru întreprinderi nu va ajuta doar pe termen scurt, ci va pune, de asemenea, economia pe drumul cel bun, pe măsură ce pandemia scade.

Economiștii vor aborda fără îndoială fiecare caracteristică a proiectării programului – câți bani ar trebui să meargă ici și colo; care ar trebui să fie pragul pentru primirea de beneficii în numerar; și factorii declanșatori optimi pentru reducerea programului de asigurări de șomaj. Oamenii rezonabili pot fi în dezacord pe aceste detalii. Ajustarea lor face parte din ceea ce presupune ajungerea la un compromis politic.

Dar unde nu ar trebui să existe dezacord este în faptul că sunt necesare sume mari de bani de urgență și că opoziția față de aceasta este atât lipsită de inimă, cât și periculos de miopă. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here