Biden spune că va discuta cu Zelenski despre cererile sale de ajutor militar suplimentar

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că „va discuta” cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski despre cererile sale de asistenţă militară suplimentară, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Vom vorbi”, a spus el unui grup de jurnalişti la Casa Albă, după ce a fost întrebat despre cererile preşedintelui ucrainean, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Joe Biden a exclus luni furnizarea de avioane americane Ucrainei. La întrebarea dacă „SUA vor furniza F-16 Ucrainei”, el a răspuns:”Nu”.

Occidentalii tocmai au trecut la un nou palier în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri grele moderne, în urma unor discuţii dificile.

Armata ucraineană va primi „între 120 şi 140” de tancuri occidentale, a afirmat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, oferind astfel prima estimare a numărului total de blindate grele care urmează să fie trimise în Ucraina.

Volodimir Zelenski solicită însă asistenţă suplimentară, inclusiv livrări de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Berlinul a respins deja categoric această idee, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat cu prudenţă că „prin definiţie, nimic nu este exclus”, asigurând în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au adresat nicio solicitare în acest sens până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here