Ministrul Justiției, Ana Birchall, avertizează că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), nu poate funcționa legal și face apel la CSM să ia act de concluziile experților GRECO și MCV.

Declaratia a fost făcută la intrarea în sediul CSM, unde se discută, marți, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea la conducerea secției, după ce ultimele patru ședințe pe această temă au fost amânate din lipsa de cvorum.

Birchall a precizat că vineri a avut mai multe discuții tehnice la Bruxelles privind starea Justiției din România, iar, în acest context, a dat detalii despre raportul Ministerului Justiției.

Este primul plen după o lungă perioadă cu o agendă bogată, cu subiecte extrem de interesante pentru funcționarea justiției. Cunoașteți părerea mea personală. În urmă cu ceva vreme, eu am instituit un grup de lucru în care am cerut un punct de vedere de la instituțiile de specialitate, care au cuprins recomandări GRECO, comisiei MCV. Sunt două concluzii preliminare, niciuna nu susține funcționarea SIIJ. Eu cred că este obligația CSM să țină cont de aceste concluzii. Am primit mii și mii de mesaje în baza cărora oamenii și-au exprimat punctele de vedere”, a declarat Ana Birchall.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în condițiile în care ultimele patru ședințe din iulie au fost amânate din lipsă de cvorum.

Atunci, șapte membri ai CSM, care nu au participat la aceste patru ședințe, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO. Ulterior, acestea au fost făcute publice.

Cei șapte au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei, întrucât Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here