Foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că mediul de securitate regional şi global este într-o continuă schimbare, iar România are nevoie de o Armată puternică şi bine pregătită, care să continue să contribuie la promovarea securităţii şi stabilităţii în zonă şi la îndeplinirea angajamentelor în cadrul NATO şi la implementarea Politicii de Apărare şi Securitate Comună în Europa, informează Agerpres.

Mediul de securitate regional şi global este într-o continuă schimbare, generând riscuri şi provocări din ce în ce mai dificil de gestionat. Prin urmare, trebuie să ne adaptăm eforturile de apărare a ţării şi de asigurare a securităţii naţionale, în strânsă corelare cu evoluţiile la nivel aliat şi european. În prezent, ţara noastră este un partener credibil şi un furnizor de securitate în Regiunea Mării Negre, o zonă cu o dinamică accentuată. Avem nevoie de o Armată puternică, bine pregătită, care să continue să aibă o contribuţie decisivă la promovarea securităţii şi stabilităţii regionale, precum şi la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi la implementarea Politicii de Apărare şi Securitate Comuna în Europa, prin participarea la misiuni în beneficiul securităţii internaţionale”, a afirmat şeful statului, la Carei, la ceremonia organizată de Ziua Armatei.

El a subliniat că România a realizat progrese semnificative, în ultimii ani, în context aliat. Iohannis a adăugat că regiunea Mării Negre a devenit o temă de importanţă strategică pentru NATO şi se bucură în prezent de mai multă vizibilitate.

„Eforturile la nivel politic şi diplomatic se reflectă în plan concret militar prin înfiinţarea, în cursul ultimilor patru ani, a structurilor NATO de pe teritoriul României. Mă refer la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie şi Brigadă Multinaţională de la Craiova. Vom susţine, în continuare, întărirea acestor structuri pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi realizarea coerenţei pe Flancul Estic al Alianţei”, a spus preşedintele Iohannis.

Potrivit acestuia, consolidarea rolului României în NATO şi în Uniunea Europeană şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii rămân priorităţile politicii externe şi de securitate, iar în acest fel ţara noastră va avea garantat cel mai înalt grad de securitate şi un profil de partener serios, credibil şi responsabil la nivel internaţional, care acţionează transparent şi predictibil.

„Vom acţiona, şi de acum înainte, pentru întărirea relaţiei transatlantice, în vederea proiectării stabilităţii, precum şi pentru sprijinirea partenerilor noştri în această zonă. De asemenea, vom continua să participăm activ la creşterea relevanţei măsurilor de apărare colectivă la nivel aliat”, a mai afirmat şeful statului.

El a arătat că militarii îşi îndeplinesc exemplar misiunile încredinţate.

Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile dumneavoastră şi vă asigur de preţuirea şi respectul tuturor românilor! Sunt convins că şi în viitor veţi demonstra acelaşi înalt profesionalism, spirit de elită şi hotărâre pentru a asigura un nivel operaţional ridicat structurilor Armatei României, la nivelul standardelor NATO, şi pentru a vă consolida prestigiul câştigat, în ţară şi în afara ei, prin muncă, abnegaţie şi seriozitate„, a completat Iohannis.

Ceremonia cu ocazia Zilei Armatei organizată la Carei esre o sărbătoare de suflet, a evidenţiat el.

Celebrăm aici, la Carei, 75 de ani de la eliberarea de sub ocupaţie străină a ultimei brazde de pământ românesc. Este o sărbătoare de suflet. O zi specială în care onorăm jerfta de sânge şi sacrificiile tuturor eroilor noştri care de-a lungul timpului au luptat şi au contribuit la apărarea fiinţei naţionale şi a statului independent, suveran şi unitar român”, a transmis preşedintele Iohannis, care a adăugat că Armata se bucură de apreciere şi consideraţie din partea românilor pentru că este o instituţie modernă şi profesionistă.

Foto: Klaus Iohannis la adunarea regionala a organizatiilor din Bucuresti si Ilfov din cadrul PNL, in Bucuresti, miercuri, 9 octombrie 2019. Inquam Photos / George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here