Biroul ONU pentru drepturile omului avertizează Rusia

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi susţinuţi de Rusia de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol (sud-estul Ucrainei), pe prizonierii de război ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război, potrivit Reuters, citată de Agerpres.ro.

‘Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care decurg lucrurile. Sunt imagini în mass-media cu cuşti de fier în curs de montare pe scena Filarmonicii din Mariupol, sunt nişte cuşti într-adevăr masive şi se pare că sunt instalate pentru a-i ţine în ele pe prizonieri’, a declarat Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt OHCHR, în cursul unei conferinţe de presă la sediul biroului din Geneva. ‘Este inacceptabil, este umilitor’, a spus ea.

Privarea deliberată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil va constitui o crimă de război din partea Rusiei, a adăugat responsabila ONU.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase luni că ‘nu vor mai exista niciun fel de discuţii’ cu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o ‘mascaradă de proces’ împotriva prizonierilor ucraineni în oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ocupat de trupele ruse după mai bine de trei luni de asediu după declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, conform EFE şi Unian.

Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din media, ‘la Mariupol se pregăteşte scena unei mascarade de proces absolut dezgustător şi absurd împotriva apărătorilor ucraineni, al luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi de către ocupanţi’.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un ‘proces spectacol’ împotriva prizonierilor de război ucraineni. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei. Ulterior, o parte dintre ei a fost transferată în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here