Rusia îşi întăreşte controlul asupra presei

Yandex, cea mai mare companie de internet din Rusia, a anunţat marţi că a fost de acord să-şi vândă aplicaţia de ştiri şi pagina de pornire yandex.ru către rivalul controlat de stat VK, care deţine mai ales reţeaua social media VKontakte, o mişcare dramatică care probabil va limita şi mai mult accesul ruşilor la media independente, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Întreaga tranzacţie – prin care Yandex va achiziţiona 100% din serviciul de livrare mâncare la domiciliu Delivery Club – marchează o schimbare semnificativă în peisajul internetului din Rusia, cu Yandex trecând efectiv supravegherea distribuirii conţinutului online către un actor prietenos cu Kremlinul.

Suprimarea timp de ani de zile de către Moscova a mass-media independente s-a intensificat brusc după ce Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina la 24 februarie, adoptând o lege ce interzice ceea ce ea numeşte „informaţii false” despre forţele armate ruse şi anulând capacitatea multor organizaţii de a relata liber.

„Boardul şi conducerea Yandex au ajuns la concluzia că interesele părţilor companiei (…) sunt cel mai bine servite prin continuarea ieşirii strategice din afacerile media şi trecerea la concentrarea pe alte tehnologii şi servicii”, a precizat Yandex într-un comunicat.

Yandex, cotat la Nasdaq şi numit adesea „Google al Rusiei”, s-a conformat în ultimii ani cererilor Moscovei şi ameninţărilor că va fi amendat în legătură cu articolele publicaţiilor care pot apărea pe agregatorul său de ştiri, atrăgând critici asupra libertăţii presei.

Yandex restricţionează accesul la site-uri, multe dintre ele media independente şi care au fost interzise de autoritatea de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor, în timp ce în februarie a început să avertizeze utilizatorii ruşi care caută ştiri despre evenimentele din Ucraina asupra informaţiilor nesigure online.

Un fost şef al Yandex News, Lev Gerşenzon, a descris la 1 martie Yandex ca un element cheie în ascunderea informaţiilor despre conflictul din Ucraina. Yandex a negat că este complice la cenzură, notează Reuters.

„Ne cumpărăm libertatea”, a declarat o sursă apropiată Yandex. „Această afacere a fost o povară atât de grea”.

„Acest lucru ne va permite să ne facem afacerea în mod semnificativ depolitizat, practic complet depolitizat”, a adăugat această sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here