Blinken: China vrea să vadă care este răspunsul lumii la războiul din Ucraina

China urmăreşte „foarte atent” modul în care Washingtonul şi comunitatea internaţională răspund la invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a depăşit încă linia roşie de a oferi ajutor letal Moscovei, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Vorbind după vizita la Moscova a preşedintelui chinez Xi Jinping, Antony Blinken a declarat în cadrul unei audieri în Senat că, dacă Rusiei i se va permite să îşi atace vecinul cu impunitate, aceasta ar „deschide o cutie a Pandorei” pentru alţi potenţiali agresori şi ar duce la o „lume plină de conflicte”.

„Miza în Ucraina merge mult dincolo de Ucraina. … Cred că are un impact profund în Asia, de exemplu”, a declarat Blinken, menţionând că Japonia şi Coreea de Sud au fost susţinători importanţi ai Ucrainei în conflict.

Cu toate acestea, el a spus că nu crede că China a oferit ajutor letal Moscovei. „În momentul în care vorbim astăzi, nu i-am văzut să treacă de această linie”, a declarat Blinken la audierile subcomisiei pentru finanţe din Senat. A fost prima din cele patru audieri din Congres la care secretarul american de stat este aşteptat în această săptămână pentru a răspunde întrebărilor congresmenilor.

Tot miercuri, Blinken a fost audiat şi în Comisia pentru relaţii externe a Senatului.

Invazia Rusiei a dus la dezbateri cu privire la modul în care războiul va afecta gândirea militară a Chinei cu privire la Taiwan, insula autonomă pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez suveran.

„Cred că dacă China se uită la acest lucru – şi se uită cu mare atenţie – va trage învăţăminte în ceea ce priveşte modul în care lumea se uneşte – sau nu – pentru a face faţă acestei agresiuni”, a punctat Blinken.

Liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au salutat reciproc cu formula „prieten drag” atunci când s-au întâlnit la Kremlin şi au discutat despre propunerile Chinei pentru o rezolvare a conflictului din Ucraina.

„Ei au o căsătorie de convenienţă – nu sunt sigur că este vorba de convingere. Rusia este în mare măsură un partener junior în această relaţie”, a declarat Blinken.

El a subliniat că sprijinul politic şi material al Chinei pentru Rusia ar fi împotriva intereselor Washingtonului.

Blinken le-a mai spus congresmenilor că Departamentul de Stat şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au nevoie de întreaga solicitare bugetară a preşedintelui Joe Biden – o creştere de 11% faţă de anul trecut – pentru a face faţă ameninţărilor reprezentate de Rusia şi China.

„Lumea de după Războiul Rece s-a încheiat şi există o competiţie intensă în curs de desfăşurare pentru a determina ce urmează”, a spus Blinken.

De asemenea, secretarul american de stat a îndemnat fiecare stat membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI) să se conformeze mandatului de arestare emis pe numele liderului rus Vladimir Putin, dar Statele Unite nu sunt parte a CPI.

Jens Stoltenberg: Putin nu are planuri de pace, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Ucrainei pe termen lung

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here