Bloomberg: Circa 40% dintre bolnavii cu COVID-19 spitalizați în SUA sunt vaccinați cu 3 doze. CDC: Mutațiile au afectat eficacitatea vaccinului

Sursa: Astrazeneca.com

Aproape 40% dintre persoanele spitalizate în SUA cu subvarianta COVID care a circulat în această primăvară au fost vaccinate cu 3 doze. Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) spun că asta demonstrează modul în care tulpinile noi au suferit mutații pentru a scăpa mai ușor de imunitatea oferită de vaccinurile actuale, relatează Bloomberg.

Descoperirile oamenilor de știință de la CDC subliniază importanța de a avea vaccinuri Covid mai bune care să vizeze subvariantele Omicron.

De la sfârșitul lunii martie până în mai, când subvariantele Omicron BA.2 și BA.2.12.1 au fost dominante în SUA, ratele de spitalizare săptămânală au crescut pentru toți adulții – cei peste 65 de ani fiind cei mai afectați. Totuși, numărul total de internări a rămas mult mai mic decât în toamna trecută când varianta Delta era dominantă.

Numărul total de spitalizări este un punct important, a spus Abraar Karan, medic specializat în boli infecțioase la Universitatea Stanford.

Când te uiți la pacienții spitalizați, este mult mai probabil ca aceștia să fi fost vaccinați, deoarece atât de mulți oameni sunt vaccinați acum”, a spus Karan, care a adăugat „comparația reală este cu câte spitalizări avem acum față de trecut, când oamenii nu erau vaccinați sau nu erau la curent cu rapelurile.”

Oamenii de știință de la CDC au descoperit că vaccinurile și rapelurile au fost mai eficiente în a ține pacienții infectați cu varianta Delta în afara spitalului decât în cazul variantelor ulterioare de COVID. Eficacitatea a scăzut ușor cu varianta BA.1, apoi s-a schimbat semnificativ cu BA.2 – cu o pondere mult mai mare de adulți spitalizați care au fost vaccinați cu cel puțin un rapel.

Imunitatea față de vaccinuri începe să scadă în șase luni, așa că a fi la curent cu vaccinurile este cheia pentru a fi pe deplin protejat, spun cercetătorii americani. Mai puțin de jumătate dintre americani au primit o doză de rapel.

Adulții cu cel puțin două doze de rapel au fost mai bine protejați decât alți oameni când varianta BA.2 era dominantă. Majoritatea celor internați în spital aveau și cel puțin o afecțiune de bază. Adulții nevaccinați au avut mai mult de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizați, dar infecțiile revoluționare au reprezentat încă un număr semnificativ din cazurile severe de COVID, arată datele CDC.

Autoritățile de reglementare din SUA au cerut Moderna Inc., Pfizer Inc. și BioNTech SE să accelereze dezvoltarea unor boostere specifice pentru Omicron care să fie lansate în septembrie. Producătorii de medicamente au transmis săptămâna aceasta date preliminare către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, solicitând autorizație de urgență pentru vaccinuri actualizate care vizează tulpinile de virus BA.4 și BA.5, relatează Bloomberg. Oamenii de știință și producătorii de vaccinuri încep deja să se uite către vaccinurile de ultimă generație care ar putea oferi protecție de durată împotriva mai multor variante.

Noul raport al CDC menționează, de asemenea, că, împreună cu vaccinarea, alte măsuri farmaceutice și nefarmaceutice ar trebui utilizate de către cei cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de COVID. Printre acestea se numără și accesul facil la medicamente, cum ar fi medicamentul antiviral Pfizer Paxlovid și Remdesivirul de la Gilead Sciences, precum și Evusheld de la AstraZeneca pentru persoanele imunodeprimate. Oamenii de știință notează, de asemenea, că purtarea unei măști poate ajuta la protejarea purtătorului de a se îmbolnăvi.

Deși numărul deceselor cauzate de Covid este cel mai scăzut din iulie, SUA continuă să înregistreze sute de decese în fiecare zi din cauza COVID, arată datele CDC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here