Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 august: Procurorul Stoica Doru care a clasat inițial dosarul a cerut încă din ianuarie 2020 „modele de soluții de netrimitere în judecată în dosare cu jandarmi”

Sursa foto: Inquam Photos

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 august privind violențele din Piața Victoriei de acum doi ani a vorbit pentru Europa Liberă despre soluția de clasare pentru șefii Jandarmeriei că „există informații în sensul că de la DIICOT s-a comunicat imediat, via email, și procurorului general”, iar renunțarea la anchetă era de așteptat din moment ce procurorul de caz a cerut colegilor „modele de soluții de netrimitere în cauze penale” în dosarele cu jandarmi.

Pîrlog afirmă că procurorul care a clasat inițial dosarul, Stoica Doru, a cerut încă din ianuarie 2020 „modele de soluții de netrimitere în judecată în dosare cu jandarmi”.
Pirlog afirmă că Giorgiana Hosu, șefa DIICOT și procurorul general Scutea știau de soluția de clasare propusă de procurorul Doru Stoica înainte de semnarea documentului.
„Am această suspiciune. Încă din ianuarie 2020 procurorul de caz, Stoica Doru solicita practic, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), tuturor parchetelor militare, modele de soluții de netrimitere în cauze penale având ca obiect plângerile penale formulate de persoane vătămate la adresa modului de acțiune a personalului Jandarmeriei Romane pe parcursul desfășurării misiunilor de asigurare a ordinii publice la adunări publice (mitinguri, proteste) ce au presupus aglomerări de persoane.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București (PMTMB) a sesizat procurorul general al PICCJ, cu privire la posibile deficiențe în desfășurarea anchetei în dosarul 10 August, solicitând acestuia să dispună un control, prin procurori de la Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul PICCJ, pentru a se lămuri aspectele privind competența materială a DIICOT în cauza, modul de preluare a cauzei de la SPM, precum și pentru a stabili dacă, la momentul reunirii dosarului, se mai efectuau investigații cu privire la infracțiunile contra siguranței naționale care atrăseseră competența DIICOT.

Sesizarea a fost transmisă la cabinetul procurorului general al PICCJ în data de 31.01.2020 (vineri), fiind înregistrată la PICCJ în intervalul 03-07.02.2020. Procurorul general interimar nu s-a pronunțat asupra solicitării, predând-o noului procuror general, Scutea Gabriela, după numirea în funcție la data de 20.02.2020. Aceasta nu a dat curs solicitării PMTMB și nu a dispus niciun fel de verificare asupra modului în care era efectuată urmărirea penală în cauza 10 August”, a declarat Pirlog.

Curtea de Apel București (CAB) a decis, luni, că nu are competența materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în dosarul ”10 august”, procesul fiind mutat la Tribunalul București.

Instanța a admis în acest sens o cerere făcută de foștii șefi ai Jandarmeriei implicați în acest caz, care au solicitat ca procesul să fie mutat la Tribunalul București.

„Admite excepția necompetentei materiale a Curții de Apel București – Secția I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competența de soluționare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanță nr.111/ÎI-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în favoarea Tribunalului București – judecător de camera preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoș Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunțare în privința dispoziției de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale. Definitivă în privință restului dispozițiilor”, se arată în decizia luată de judecătoarea Ruxandra Grecu de la Curtea de Apel București.

De altfel, foștii șefi ai Jandarmeriei au încercat luni să amâne dezbaterile, solicitând schimbarea magistratului care se ocupă de acest caz, judecătoarea Ruxandra Grecu, însă cererea lor a fost respinsă.

Ruxandra Grecu a înaintat săptămâna trecută o cerere de abținere în dosar, însă și solicitarea sa a fost respinsă.

Luni dimineață, în fata sediului instanței s-a desfașurat un protest inedit al comunități Declic, care a plasat un imens elefant de culoare roz pe care scria: „#10 AUGUST NU UITĂM”.
Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial, săptămâna trecută, soluția de clasare a dosarului ”10 august” și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală fată de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; colonelul Catalin Șindile, fost șef al Jandarmeriei Romane; comisarul șef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI.

Aceștia vor fi cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

În ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” și nici nu a reaudiat suspecții, victimele și martorii.

Giorgiana Hosu arată că șefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declarații atunci când au fost chemați la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citați la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată și niciun martor nu au fost citați la DIICOT, cu excepția unor oficiali – și anume Carmen Dan, Speranța Cliseru, Aurelian Badulescu și Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.

Giorgiana Hosu mai spune că nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condițiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

„Mai mult, deși la 10.06.2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor înregistrate pe mediile de stocare a datelor și s-a constatat că un hard disk pus la dispoziție de Politia locală Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri și 2 CD-uri reprezentând înregistrări înaintate de B1 Tv sunt neinregistrate, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, nu s-au făcut demersuri pentru obținerea datelor conținute de aceste suporturi optice de la sursa inițială. Cu toate că suspecții nu au dat declarații, iar percheziția terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv obținerea datelor de trafic și de localizare, prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru a clarifica existența comunicărilor între suspecți”, precizează Hosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here