După 34 de ani, procuratura finalizează dosarul asasinării premierului Olof Palme. Între timp, asasinul a murit

Foto: Wikimedia Commons

Procuratura suedeză l-a declarat miercuri pe graficianul Stig Engstrom drept asasinul premierului Olof Palme în 1986, informează Reuters şi dpa. Procurorul Krister Petersson a anunţat finalizarea dosarului vechi de 34 de ani, transmite Agerpres.

„Persoana este Stig Engstrom. Deoarece persoana este decedată, nu o pot pune sub acuzare şi am decis să închei ancheta preliminară”, a declarat Petersson într-o conferinţă de presă susţinută alături de şeful echipei de poliţişti care se ocupa de caz. „Cred că am ajuns cât de departe aţi putea dori”, a adăugat el.

Engstrom a decedat în 2000.

Palme a fost împuşcat mortal, din spate, pe o stradă din centrul capitalei Stockholm, după ce ieşise de la un cinematograf împreună cu soţia sa, Lisbet, care a fost şi ea rănită, în 28 februarie 1986.

Un bărbat condamnat după doi ani pentru asasinat a fost ulterior reabilitat, iar dosarul a rămas nerezolvat timp de peste trei decenii, fiind – potrivit Reuters – un punct sensibil în conştiinţa colectivă a suedezilor, care se mândresc cu siguranţa ţării lor.

Asasinatul a fost urmat de o anchetă de mari proporţii şi de o serie de teorii ale conspiraţiei care implicau forţe din umbră, printre care CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA), separatiştii kurzi sau serviciile de securitate din Africa de Sud. Anchetatorii au luat în considerare în ultimii ani mai multe scenarii, iar de-a lungul timpului peste 130 de persoane au mărturisit că ar fi comis crima.

Olof Palme a fost prim-ministru al Suediei în 1969-1976 şi 1982-1986 şi este considerat de admiratori arhitectul statului suedez modern. Conservatorii i-au contestat opiniile anticolonialiste şi criticile la adresa Statelor Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here