Borza: Spitalele private tratează oameni, nu şobolani. Nu s-a legat nimeni cu lanțuri că 1,5 miliarde euro au fost plătite spitalelor din Europa

Conferinta de presa organizata de reprezentantul Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, la sediul unitatii comerciale, cu privire la iesirea Hidroelectrica din insolventa, marti, 21 iunie 2016. Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, Remus Borza, spune că nu a văzut nicio persoană care să se lege cu lanţuri de Palatul Victoria pentru că în ultimii 13 ani Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat cetăţenilor români tratament în Europe de 1,5 miliarde euro. El spune că se moare cu zile în spitalele româneşti şi este nevoie de o finanţare justă şi pentru spitalele private “care tratează tot oameni şi nu şobolani”, transmite News.ro.

Remus Borza a fost prezent, miercuri seară, la Conferinţa Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi a înmânat un premiu lui Carmen Borza, fost director al Institutului Clinic Fundeni şi actual director al grupului medical Monza.

Remus Borza a spus, cu acest prilej, că vedem medicina privată ca un inamic al sistemului public de sănătate, iar acest lucru este fundamental greşit.

“Aţi văzut recentul scandal, recentele controverse de luna trecută, cu încercarea ministrului Costache de liberalizare a rezidenţiatului şi implicit a serviciilor medicale. Încă din păcate trăim într-o societate conversatoare, tributară anumitor mentalităţi şi vedem medicina privată ca un inamic al sistemului public de sănătate ceea ce este fundamental greşit şi trebuie să acceptăm această realitate. Astăzi vorbim de 188 de spitale private în care lucrează 22 de mii de medici şi peste 100 de mii alte cadre medicale. Înseamnă investiţii de peste trei miliarde de euro şi rezultate de excepţie atât în chirurgie cardio-vasculară, cardiologie intervenţională, neurochirugie. Trebuie să vedem ca o complementaritate, ca o simbioză sistemul public de sănătate cu sistemul privat medical”, a spus consilierul onorific al premierului.

El a menţionat că este şi multă ipocrizie deoarece nu a văzut pe nimeni legându-se cu lanţuri de Palatul Victoria pentru că în ultimii 13 ani Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat cetăţenilor români tratamente în Europa de 1,4 miliarde de euro. 

“E şi multă ipocrizie şi demagogie pe ici pe colo. În ultimii 13 ani Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat cetăţenilor români pentru tratamente în Europa 1,4 miliarde de euro. Nu am văzut în ultimele două luni niciun deotolog, niciun justiţiar, niciun gerontocrat din sistemul public de sănătate să se lege cu lanţuri de Palatul Victoria că iată 1,5 miliarde de euro au fost plătite spitalelor private din Europa în loc cu aceeaşi sumă să finanţăm cele cinci spitale regionale pe care le rostogolim în discursul public de prin anii 2000. Dar este o crimă împotriva umanităţii să dai un leu spitalelor private, că de fapt despre asta este vorba la modul foarte simplist”, a mai declarat Borza.

El a mai spus că sistemul public de sănătate este, după administraţie, cea mai mare gaură neagră din bugetul de stat, dar şi numărul unu în Europa la mortalitate infantilă, boli cardiovasculare, malpraxis şi infecţii nosocomiale.

“Trebuie să mai acceptăm un lucru, că sistemul public de sănătate este probabil după administraţie cea mai mare gaură neagră a bugetului de stat în care aruncăm în fiecare an peste zece miliarde de euro, în ultimii zece ani peste 120 de miliarde de euro cu rezultatele pe care le ştiţi: numărul 1 în Europa la mortalitate infantilă, la incidenţa bolilor cardiovasculare, malpraxis şi infecţiile nosocomiale. Cu alte cuvinte, sigur exagerez puţin, murim cu zile în spitalele româneşti. Şi atunci evident că e nevoie de o reformă profundă şi radicală, este nevoie de o finanţare justă şi echilitabilă şi pentru spitalele private care tratează tot oameni şi nu şobolani”, a mai spus consilierul onorific al premierului.

El a afirmat că pacientul este suveran în dreptul lui unde să se trateze, la un spital privat din Europa, la un spital public în România sau la un spital privat din România.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

2 COMENTARII

  1. […] Să nu uităm, însă, că din cauza unor șefi de spitale care umflă prețurile la achiziții ori care le condiționează de șpăgi monumentale sau meschine, dar și din cauza unor miniștri sclavi la partid sau pur și simplu deranjați că unii construiesc spitale fără să ia mită, în țara asta pacienții mor zilnic prin spitale ca niște gândaci călcați cu zel. Să nu uităm că din cauza punerii pe butuci a sistemului medical, prin astfel de practici, „în ultimii 13 ani Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat cetăţenilor români pen…”.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here