#BoycottMulan. Compania Disney, în centrul unui scandal după a ales să filmeze în provincia Xinjiang, unde se află în lagăre prizonieri uiguri

Christine McCarthy, chief financial officer al Disney, a recunoscut că alegerea de a filma părţi din „Mulan” în provincia chineză Xinjiang „a generat multe probleme” companiei, criticată acum pe reţelele de socializare, unde sunt tot mai multe îndemnurile la boicotarea lungmetrajului, transmite News.ro.

Corporaţia este aspru criticată pentru că a filmat în Xinjiang unde guvernul este acuzat că încalcă drepturile omului. În genericul de final sunt aduse mulţumiri mai multor agenţii guvernamentale din provincia Xinjiang, unde aproximativ 1 milion de oameni, în majoritate uiguri musulmani, au fost închişi în ultimii ani în centre de „reeducare”. Filmul a fost deja subiectul unei controverse, după ce actriţa principală a susţinut reprimarea protestelor din Hong Kong.

O parte importantă din „Mulan” a fost filmată în Noua Zeelandă, însă echipa a filmat şi în 20 de locaţii din China pentru a arăta „unele dintre peisajele unice” de acolo, a spus McCarthy joi, la o conferinţă, potrivit Bloomberg News.

Ea a explicat faptul că acest lucru a fost parte „din eforturile de a prezenta unele dintre peisajele unice şi geografia ţării” în film.

McCarthy a mai spus că pentru a filma în China a fost necesară obţinerea aprobărilor din partea guvernului şi „este obişnuit să recunoşti în genericul filmului guvernele naţionale şi locale care ţi-au permis să filmezi acolo”.

Cu o încuviinţare din cap privind controversa iscată, ea a adăugat: „A generat multă publicitate. Să o lăsăm aşa”.

Lungmetrajul cu un buget de producţie de 200 de milioane de dolari este regizat de Niki Caro şi a fost lansat săptămâna trecută pe platforma Disney+, iar vineri are premiera în China.

Autorităţile chineze au interzis în mare parte presei să scrie despre „Mulan”, pentru a evita să fie atrasă atenţia asupra criticilor din jurul filmului Disney şi Xinjiang.

Politicieni americani au deplâns decizia Disney de a filma în provincie. Josh Hawley, senator de Missouri, i-a trimis o scrisoare lui Bob Chapek, CEO al companiei, în care vorbeşte despre „muşamalizarea genocidului în desfăşurare” acolo.

McCarthy nu a făcut comentarii privind impactul pe care scandalul l-ar putea avea asupra încasărilor filmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here