Criza Brexit se adâncește: Camera Comunelor amână votul asupra acordului cu UE/ Reacția lui Boris Johnson

UPDATE – Imediat după aprobarea de către deputaţi a amendamentului Letwin, Borin Johnson a spus că nu va negocia o amânare, el menţionând că pentru Marea Brutanie cel mai bun lucru este ieşirea din Uniunea Europeană la 31 octombrie.

„Nu voi negocia o amânare cu Uniunea Europeană şi legea nu mă obligă să fac asta. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt prim-ministru: încă o amânare ar dăuna acestei ţări, Uniunii Europene şi democraţiei”, a afirmat Johnson, adăugând că legislaţia va fi analizată săptămâna viitoare.


Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, potrivit Agerpres.

Între timp, zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă la Londra pentru a cere un nou referendum cu privire la Brexit, conform lor singura soluţie pentru criza actuală, relatează News.ro, care citează AFP.

„Ce vrem? Votul poporului! Când îl vrem? Acum!”, este scris pe pancartele purtate de manifestanţi.

Manifestanţii au defilat din zona Hyde Park către Parlament, unde deputaţii dezbat noul acord cu privire la Brexit dintre Londra şi Bruxelles.

Brexitul, iniţial prevăzut pentru 29 martie 2019, a fost amânat de două ori, deoarece acordul de ieşire nu a fost susţinut de majoritatea parlamentului.

Camera Comunelor s-a reunit sâmbătă într-o sesiune excepţională, pentru prima dată într-o zi de sâmbătă după 37 de ani, pentru a se pronunţa cu privire la acordul de Brexit la care s-a ajuns joi.

Noul acord Brexit

Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) au ajuns, joi, la un nou acord al Brexitului. Cele două părţi au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât şi de Parlamentul European (PE).

Compromisul găsit joi ar înlătura dispoziţia cea mai controversată a versiunii acordului lui May, care a demisionat în această vară, „backstop”-ul. Această clauză de salvgardare prevedea rămânerea Regatului Unit într-un teritoriu vamal unic cu UE, cu scopul evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda şi în vederea apărăii păcii după decenii de violenţe.

Noul compromis stabileşte reguli speciale vamale cu privire la mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord – care rămâne în teritoriul vamal britanic -, în funcţie de faptul dacă acestea rămân sau trec către piaţa unică europeană. El prevede totodată un mecanism de „consimţământ” al autorităţilor nord-irlandeze cu privire la continuarea aplicării anumitor reglementări UE în provincia britanică, după o perioadă de patru ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Mai general, textul prevede condiţiile divorţului între Regatul Unit şi UE în domeniul drepturilor cetăţenilor şi respectării angajamentelor financiare. El introduce de asemenea o perioadă de tranziţie până în decembrie 2020.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here