Cîțu și-a depus mandatul: „Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile”

Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Administrația Prezidențială anunță că Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, a transmit Administrația Prezidențială.

La scurt timp după anunțul făcut de Palatul Cotroceni, Florin Cîțu a avut prima reacție publică pe această temă. Într-o postare pe Facebook, liberalul a arătat că gestul său „trebuie interpretat în contextul prin care trece România astăzi”.

Postarea integrală:

  • Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru.
  • Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi.
  • Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulţumesc pentru încredere şi susţinere.

Florin Roman: „Nu se opreşte ţara în loc din această retragere”

”Premierul desemnat Florin Cîţu a făcut un gest de mare responsabilitate şi a luat decizia de a renunţa la mandat”, a declarat Florin Roman, citat de News.ro.

Acesta a spus că România este în război cu epidemia de coronavirus, iar pe timp de război nu se schimbă ”comandantul navei”. 

Potrivit acestuia, Ludovic Orban este mandatat de către colegii din PNL să strâng toată clasa politică în jurul lui pentru a reuşi să depăşească acest moment dificil.Roman a adăugat că ”nu se opreşte ţara în loc din această retragere”, dar că PNL ”a optat pentru o chestiune care poate costa electoral”, dar prioritatea partidului este gestionarea luptei cu virusul. Întrebat dacă Florin Cîţu a fost desemnat pentru ca guvernul să nu fie votat, Roman a răspuns că ”nici vorbă de aşa ceva”.  

El a explicat că ”evoluţia îngrijorătoare” a epidemiei de coronavirus a făcut să se ajungă la această decizie spunând că ”cel mai bine pentru România este ca în timpul războiului să nu schimbi comandantul”. ”Trebuie să fin deschişi oricărei formule care ne asigură stabilitate şi normalitate în aceste zile”, a mai spus Roman, întrebat fiind care ar fi soluţiile în ceea ce priveşte funcţionarea pe viitor a Executivului. Întrebat în repetate rânduri dacă nu ar fi fost cazul să fie votat un guvern cu puteri depline, în locul unuia care are posibilităţi limitate în ceea ce priveşte legiferarea, reprezentantul PNL a evitat un răspuns tranşant.

Marcel Ciolacu: „Aceste genuri nu sunt normale”

”Cel mai bun lucru care se putea întâmpla României, că domnul Cîţu a renunţat. (..) Eu mi-am dorit şi îmi doresc în continuare să trăiesc într-o Românie normală. Categoric, aceste gesturi nu sunt normale”, a declarat Marcel Ciolacu, după anunţul privind depunerea mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că i-a anunţat ”clar” pe membrii Biroului Permanent Reunit să nu părăsească localitatea şi deputaţii şi senatorii să fie gata să lucreze sâmbătă şi duminică, astfel încât luni să se poată merge în Parlament pentru un vot de învestitură.

Liderul interimar al PSD a mai spus că formaţiunea politică pe care o conduce ”nu a vrut guvernarea după pierderea alegerilor prezidenţiale niciodată”.

El a spus că va avea o discuţie în interiorul PSD ”sau cu eventual alţi parteneri politici reprezentanţi în Parlamentul României”.

„Toată România răsuflă uşurată că nu este domnul Cîţu viitorul premier”, a mai declarat Ciolacu.

Dacian Cioloș: „Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore?”

O reacție rapidă a avut și PLUS, prin liderul său, Dacian Cioloș. „Domnul Cîţu era ieri hotărât să-şi asume mandatul de prim-ministru. Ştiu asta foarte sigur! Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore? Cine şi ce jocuri face? Ţara are nevoie de un guvern stabil. O majoritate se contura să susţină instalarea Guvernului. Lumea se pregăteşte să lupte cu criza de sănătate şi cu criza economică şi PNL joacă baba-oarba cu Guvernul. Nu ştiu cine/ce calcule şi-a făcut, dar acest joc politic al PNL în momentele pe care le trăim este iresponsabil”, a scris Dacian Cioloş, joi, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here