Moment de cotitură, după ce resturi de rachete au căzut pe teritoriul NATO, ucigând doi oameni. Primele reacții ale Poloniei, SUA și Rusiei. Poziția Bucureștiului

Sursa: Twitter

Actualizare. Trei oficiali americani au afirmat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti care a vizat teritoriul ucrainean în timpul atacului de marţi. Detalii – AICI


Actualizare. Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, ca răspuns la explozia ce a avut loc într-un sat din apropierea graniţei cu Ucraina, incident în urma căruia au murit două persoane, informează „The Guardian”, citat de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat, marţi seara, într-un briefing de presă, că guvernul de la Varşovia ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, care ar însemna că va fi convocată o reuniune a membrilor NATO întrucât „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea” acestora a fost ameninţată.

ACTUALIZARE. Relatările potrivit cărora rachete ruseşti au ajuns pe teritoriul Poloniei, în apropierea graniţei cu Ucraina, sunt „incredibil de îngrijorătoare”, a declarat marţi adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, adăugând că Washingtonul încearcă să stabilească ce s-a întâmplat şi care sunt următorii paşi corespunzători, relatează Reuters, preluat de News.ro.

O rachetă sau un fragment de rachetă ar fi ucis două persoane după ce au căzut marţi la o fermă din Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, potrivit presei poloneze.

Departamentul de Stat discută cu o serie de parteneri cu privire la aceste informaţii şi colaborează cu guvernul polonez, a declarat Patel la un briefing de presă.

Pentagonul şi Casa Albă au avut poziţii asemănătoare, reacţionând cu precauţie, dar îngrijorare.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ar urma să vorbească cu omologul său polonez în această seară, potrivit unui oficial militar european şi unui oficial american, citaţi de CNN.

La rândul său, Marea Britanie a anunţat că rămâne în „strânsă legătură” cu aliaţii în legătură cu acest caz. „Investigăm aceste relatări şi suntem în strânsă legătură cu aliaţii”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Foreign Office.

”România este pe deplin solidară cu prietenul şi aliatul nostru Polonia, în urma veştilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii şi aliaţii noştri”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a adăugat sloganul NATO: ”We are NATO / Noi suntem NATO”.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, se arată și într-un comunicat remis marți seară de Executivul de la București.

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez de radio ZET, care a scris iniţial că rachete ruseşti rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia este vorba probabil de rămăşiţe ale unei rachete doborâte. „Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a căzut la Przewowo sunt cel mai probabil rămăşiţele unei rachete doborâte de către Forţele Armate ale Ucrainei”, a scris Gierszewski pe Twitter.


Două persoane au fost ucise, marți seară, în Polonia, de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă The Guardian, preluat de News.ro.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.
Marți seară, premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională. În acelaşi timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informaţii neconfirmate.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat şi el Consiliul de Securitate al ţării.

Ministerul de Externe al Estoniei spune că are consultări pe această temă cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind „extrem de îngrijorătoare”.

„Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, afirmă MAE eston, citat de News.ro.

Ministerul rus al Apărării: „O provocare”

Ministerul rus al Apărării califică drept „provocare” informaţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupuse rachete ruseşti care ar fi căzut în apropiere de localitatea poloneză Przewodów şi susţine că nu au existat lovituri în apropierea graniţei ucraineano-poloneze, potrivit unui comunicat transmis de agenţia oficială rusă TASS, preluată de News.ro.

„Declaraţiile presei şi ale oficialilor polonezi despre presupusele căderi de rachete „ruseşti” lângă Przewodów sunt o provocare deliberată pentru a escalada situaţia. Niciun obiectiv din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze nu a fost lovit de armele ruseşti”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că imaginile cu rămăşiţele publicate de presa poloneză de la faţa locului nu au nicio legătură cu armele ruseşti.

Pene de curent în Republica Moldova

Astfel, mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroşi consumatori din Chişinău au rămas marţi fără energie electrică, în urma bombardamentelor ruse întreprinse asupra infrastructurii critice din Ucraina, informează Radio Chişinău şi Deschide.md, citate de Agerpres.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova„, a anunţat ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale al republicii, Andrei Spînu.

Ministrul moldovean a precizat că „aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca măsură de siguranţă”. „Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale într-o postare pe Facebook.

Atacuri ruse cu rachete au lovit marţi infrastructuri esenţiale în mai multe regiuni ucrainene, provocând de asemenea întreruperi de curent electric, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina.

Surse de la Kremlin: Prigojin, patronul mercenarilor, își face partid de tip Jirinovski. Politolog: În Rusia, puterea se va lua prin forță

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here