Tabăra pro-rusă de la Chișinău, învinsă. Maia Sandu câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Foto: INQUAM/Cornel Putan

ACTUALIZARE. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat finalizarea procesului de centralizare a voturilor de la alegerile prezidenţiale în toate cele 2.143 de secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi în cele 139 de secţii de votare din străinătate, transmite Agerpres.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că rezultatele sunt preliminare, ele urmând a deveni definitive după centralizarea la sediul comisiei a tuturor documentelor electorale în original.

Potrivit datelor CEC, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36,16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), cu 6,49%, Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat abia al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Dodon, de la extaz la agonie

Rezultatele unui exit-poll prezentate de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice aratau, duminică seară, că Igor Dodon ar fi obţinut 40,09% din voturi, candidata Maia Sandu 34,6% din voturi şi candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, 11,5%.

Acest sondaj a fost realizat telefonic, duminică, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pe un eşantion de 2.522 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Dintre subiecţi, 37% au refuzat să răspundă.

Conform rezultatelor unui alt sondaj telefonic, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociaţia SPERO, 28,5 la sută dintre moldoveni au spus că l-au votat pe Igor Dodon, iar 21,5% dintre alegători au declarat că şi-au dat votul pentru Maia Sandu.

Șantajul lui Putin

Cu o săptămână înaintea alegerilor de la Chișinău, președintele Rusiei, Vladimir Putin, făcea campanie electorală pentru Igor Dodon, executând un veritabil șantaj la adresa moldovenilor. „Vedem ce se întâmplă în jurul R. Moldova şi cunoaştem nevoile poporului moldovean în dezvoltarea atât a democraţiei, cât şi a economiei. Dar cine cumpără vin moldovenesc? În Franţa cumpără cineva vin moldovenesc? Cine are nevoie de el pe pieţele europene, acolo nu au unde să-l pună pe al lor. Acolo, când sunt transportate produse viticole din ţară în ţară, chiar şi în cadrul Uniunii Europene, fermierii sunt opriţi pe drum şi totul este aruncat, vărsat în câmp deschis”, a susţinut Putin.

Şi nu este vorba doar de vin, potrivit şefului Federaţiei Ruse. ”Şi alte ramuri ale economiei sunt atât de dependente de Rusia, încât nu pot exista pur şi simplu. Până în prezent, în orice caz, această producţie nu este cerută nicăieri decât pe piaţa rusă”, a mai afirmat liderul rus.

2 COMENTARII

  1. Sa furat foarte mult in favoarea koliokului Dodon dar cu toate astea Maia noadtra va cistiga aceste alegeri si eu va vai spune ce trebue facut dupa ce va fi presedinte , vezi ai grija ci Clocitoarea ca este a lui koliok

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here