Britanicii au făcut „concesii uriaşe” în negocierile comerciale cu UE post-Brexit, a declarat miercuri pentru AFP o sursă a guvernului francez.

Negociatorii Marii Britanii au fost de acord să cedeze asupra unor puncte foarte importante, referitoare în special la pescuit, a dezvăluit această sursă, adică ultimul punct problematic care mai bloca negocierile, ceea ce ar putea face posibilă evitarea in extremis a unui „no deal”, cu o săptămână înaintea consfinţirii părăsirii UE de către Regatul Unit, notează Agerpres.

Aceste concesii au intervenit în ultimele 48 de ore, a mai menţionat sursa citată de AFP, fără a specifica dacă acestea ar putea fi suficiente pentru a se ajunge la un acord sau dacă sunt necesare concesii suplimentare.

Accesul pescarilor europeni în la apele britanice rămăsese miercuri punctul final de pe agenda discuţiilor, de altfel aproape încheiate, inclusiv cu privire la unele subiecte până acum problematice, cum ar fi modul de soluţionare a litigiilor şi măsurile de protecţie în cazul concurenţei neloiale.

În pofida ponderii sale economice reduse, pescuitul este important din punct de vedere politic şi social pentru mai multe state membre al Uniunii, printre care Franţa, Olanda, Danemarca şi Irlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here