BREXIT | Va reuși Johnson până la urmă? De ce rămân sceptici experții

BREXIT
Sursa: Pixabay

El n-a reușit să-și respecte promisiunea de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană „cu orice preț” pe 31 octombrie și totuși, Boris Johnson dă asigurări că va putea încheia cu Bruxelles-ul un acord comercial post-Brexit în mai puțin de un an, în ciuda scepticismului multor experți, scrie publicația La Libre Belgique.

  • Redăm materialul integral:

În cursa pentru legislativele din 12 decembrie, prim-ministrul conservator a făcut din Brexit axa principală a campaniei sale. El se angajează în programul lui să realizeze Brexit fără îndoială pe 31 ianuarie, dată la care a fost amânat în lipsa unui consens în Parlament pe acordul de divorț negociat de lider cu Bruxelles-ul.

Dacă își câștigă pariul și obține la finalul alegerilor majoritatea necesară pentru ieșirea țării din UE la acea dată, o nouă fază dificilă va începe: încheierea unui acord definind raporturile comerciale între Londra și Bruxelles după o perioadă de tranziție prevăzută până la sfârșitul lui decembrie 2020, pe care refuză s-o prelungească.

Mulți experți economici și politici consideră acest calendar dificil de respectat, negocierea unui acord de liber-schimb durând de obicei mai mulți ani.

Și unii se tem de o lipsă de acord la finalul perioadei tranzitorii, cu consecințe economice potențial dezastruoase, similare celor ale unei ieșiri din UE fără o despărțire amiabilă.

Ivan Rogers, fost ambasador al Regatului Unit pe lângă UE care demisionase zgomotos în 2017 punând la îndoială capacitățile de negociere ale Londrei, a apreciat drept înșelătoare această promisiune de acord comercial în anul următor.

“Este primul punct critic în legătură cu care miniștrii din guvern continuă să se înșele constant sau în legătură cu care aleg să înșele publicul britanic”, a spus el luni într-o alocuțiune la universitatea din Glasgow, în Scoția, avertizând în legătură cu o probabilă nouă criză la sfârșitul lui 2020.

Fostul vicepremier conservator, Michael Heseltine, s-a exprimat în același sens, considerând “grotesc” calendarul propus de Boris Johnson. “Am pornit spre un nou an de incertitudine și posibilitatea unei ieșiri fără acord în final”, a avertizat el.

Afirmații pe care inflăcăratul susținător al Brexit, Michael Gove, însărcinat cu pregătirile pentru Brexit în cadrul executivului, a încercat să le relativizeze. “Am auzit deja acest scepticism, este genul de poziție susținut de mulți comentatori”, a afirmat el marți la BBC.

Evocând declarația politică ce însoțește acordul de divorț care desenează contururile unei relații post-Brexit între Londra și Bruxelles, el a spus că este “tipul de acord care ar folosi intereselor UE și ale Regatului Unit. Ar fi un acord de liber-schimb cu o cooperare amicală”.

Negocierea în sine a unui acord comercial în 11 luni este “posibilă, cu condiția ca Regatul Unit să fie limpede în legătură cu ceea ce cere și să înțeleagă că vor fi compromisuri” de făcut, explică pentru AFP Sam Lowe, cercetător la centrul de reflecție „Centre for European Reform”.

Or, după părerea lui, britanicii riscă mult “să petreacă o bună parte a perioadei de tranziție disputându-se între ei mai curând decât negociind”. Și chiar dacă va fi încheiat un acord comercial înainte de sfârșitul lui 2020, companiile ar avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta noilor reguli ale jocului și a evita “haosul”, analizează dl Lowe.

“Dacă nu-l puneți în practică treptat, veți sfârși prin a avea scenariul unei lipse de acord”, avertizează el. În opinia lui Jill Rutter, de la centrul de reflecție Institute for Government, destinația pe care Londra ar dori s-o atingă “este departe de a fi evidentă”, dincolo de asigurările guvernamentale privind absența taxelor vamale și cotelor.

Refuzând să extindă perioada de tranziție, așa cum prevede posibilitatea acordul de divorț dacă Londra formulează cererea înainte de 1 iulie, Regatul Unit “riscă să iasă fără acord sau cu un acord minim care seamănă cu un no deal”, avertizează ea.

Alegerea constă acum între “un proces lung și potențial plin de resentimente” și “o negociere scurtă” care să ducă la un “acord subțire”, ducând în final la ani de ajustări, au rezumat Catherine Barnard și Anand Menon, de la think thank-ul „UK în a Changing Europe” în cotidianul “The Guardian”. “N-ar trebui să credem că se va termina repede”.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here