„Brigada de pompieri” la care visează Bill Gates, pentru a preveni următoarea pandemie

Sursa: Pixabay

<< În primul rând, clima. Apoi, bolile. Trecerea lui Bill Gates de la antreprenor și filantrop la autor „luptător” decurge grozav. A trecut puțin peste un an de când a publicat „Cum să eviți un dezastru climatic”. Acum își propune să explice „Cum să prevenim următoarea pandemie” >>, scrie The Economist

<< Ambele cărți iau în considerare ceea ce ar putea fi descrise drept dezastre naturale create de om. Unele dezastre – uragane, cutremure, tsunami – sunt pur naturale. Cel mai bun lucru pe care oamenii îl pot face atunci când se confruntă cu acestea este să le anticipeze prin lucruri precum sisteme de avertizare, coduri de planificare și clădiri armate. Altele, precum războiul, au cauze umane. Uneori pot avea un declanșator natural, cum ar fi o secetă care pune populațiile în mișcare. Dar ființele umane provoacă daune.

Schimbările climatice și epidemiile se află la jumătatea distanței dintre aceste extreme. Ele sunt cauzate de oamenii care interacționează cu natura – într-un caz prin modificarea compoziției chimice a atmosferei, în celălalt, prin acțiuni care variază de la eliminarea inadecvată a apelor uzate până la călătorii internaționale cu avionul și activități sexuale. După cum observă Larry Brilliant, unul dintre epidemiologii care au ajutat la eradicarea variolei, „focarele sunt inevitabile [partea naturii din ecuație], dar pandemiile sunt opționale [partea umană]”. Și asta oferă o deschidere pentru tipul de abordare tehno-optimistă pe care Gates îl îndrăgește.

O pandemie care ar fi putut fi opțională dacă ar fi fost depistată destul de devreme – SIDA – i-a fost adusă în atenție ani buni, ca parte a activității fundației pe care o conduce împreună cu fosta sa soție, Melinda French Gates. SIDA a ucis aproximativ 36 de milioane de oameni, majoritatea de când a intrat în atenția științei medicale în 1981. Cu toate acestea, analizele ulterioare au arătat că se răspândiseîn Africa de zeci de ani. Un sistem de avertizare timpurie mai bun ar fi putut să-l detecteze în anii 1950, în loc de anii 1980, permițând să fie abordat mult mai devreme.

Infecțiile cu transmitere sexuală, totuși, se răspândesc lent. Cele care se transmit prin calea aerului se răspândesc rapid – mai ales într-o eră a călătoriilor internaționale în masă. Detectarea timpurie este vitală și este primul element de pe lista de lucruri de realizat a lui Gates. Altele includ ajutarea oamenilor să se protejeze; găsirea de noi tratamente; și dezvoltarea vaccinurilor. Și practicați exerciții: lui îi place foarte mult ideea că, așa cum forțele militare și echipele de răspuns la cutremur efectuează exerciții, la fel ar trebui să facă și cei însărcinați cu combaterea pandemiilor.

Dar cine ar trebui să fie acei oameni? Aceasta este principala problemă din carte. Forțele armate și echipele de apărare civilă simbolizează responsabilități naționale. Dar agenții patogeni nu cunosc granițe, iar guvernele, în orice caz, sunt curios de dezinteresate de planificarea de urgență pentru noile boli. În timp ce Covid-19 rămâne actual în mintea oamenilor, Gates vede o posibilitate de a corecta acest lucru.

El sugerează crearea unei „brigăzi de pompieri” globală, formată din 3.000 de experți răspândiți în întreaga lume, recrutați pentru abilități care variază de la epidemiologie și genetică, prin dezvoltarea de medicamente și vaccinuri și proiectare pe computer, până la diplomație. Această echipă, care ar funcționa probabil sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, ar rămâne într-o stare de așteptare permanentă, gata să răspundă la orice focar detectat.

Gates propune ca acesta să fie numit, provizoriu, GERM (Răspuns și Mobilizare Globală la Epidemie). S-ar putea să nu-i placă departamentului de relații publice numele, dar ideea merită explorată. El estimează că GERM ar costa aproximativ 1 miliard de dolari pe an. În timp ce așteaptă apelul, personalul său va fi angajat pentru a consolida infrastructura mondială anti-pandemie – aici ar interveni diplomația – prin atragerea guvernelor în cheltuielile necesare pentru detectarea, monitorizarea și suprimarea potențialelor focare. Și în exerciții de explorare.

Din punct de vedere tehnologic, lista sa de achiziții include proiectarea și acordul asupra protocoalelor pentru testarea rapidă în masă a medicamentelor care ar putea funcționa împotriva unui anumit agent patogen dacă ar apărea un focar. (Procesul de recuperare din Marea Britanie, care a fost gata să se desfășoare în termen de șase săptămâni de la identificarea Covid-19 și, în cele din urmă, a inclus 40.000 de participanți în 185 de locații, este menționat aici pentru laude, în mod special). Gates dorește, de asemenea, să îmbunătățească atât producția, cât și distribuția vaccinurilor și pentru a îmbunătăți vaccinurile în sine, în special prin eliminarea lanțurilor de aprovizionare cu temperatură scăzută.

Majoritatea vaccinurilor existente sunt sensibile la temperatură și trebuie trecute rapid de la un frigider la altul în drum spre clinicile unde vor fi utilizate. Gates recomandă cercetări pentru dezvoltarea vaccinurilor tolerante la căldură. Pentru agenții patogeni care se răspândesc prin aer, el favorizează o abordare de ultimă oră a prevenției: spray-uri nazale care conțin medicamente ce se fixează de proteinele de la suprafața celulară pe care virușii le folosesc pentru a pătrunde, interzicându-le astfel posibilitatea de a intra în celulele-țintă.

Și are în vedere atacuri noi, cu spectru larg, împotriva unor clase întregi de virusuri, cum ar fi gripa. Tehno-optimist cum este, el sugerează că astfel de vaccinuri universale ar putea nu numai să prevină bolile viitorului, ci să le anihileze pe cele din prezent. Cu alte cuvinte, fără gripă de acum încolo. Vreodată.

Acest lucru sună destul de optimist, mai ales având în vedere dificultatea de a elimina chiar și un singur virus de pe planetă – ceva care a fost realizat doar pentru variolă și pentru o boală a bovinelor numită pesta bovină și, în special, nu s-a întâmplat în cazul poliomielitei, care persistă încă în câteva locuri, în ciuda unei campanii de zeci de ani pentru a scăpa de ea. Dar, așa cum a spus Arthur C. Clarke în a doua sa lege a științei, „singura modalitate de a descoperi limitele posibilului este să te aventurezi dincolo de ele în imposibil.”

Rămâne de văzut dacă ceva asemănător germenilor va mai apărea vreodată, pe măsură ce atenția lumii se mută de la criza Covid-19 la catastrofa din Ucraina. Dar dacă această carte stimulează chiar și o mică depășire a limitelor de tipul celor sugerate de Gates, aceasta și-a îndeplinit bine scopul. >>

GALERIE VIDEO | Grotescul propagandei ruse: defilări de copii costumați în tancuri și avioane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here