Candidata lui Dan Voiculescu, Ramona-Ioana Bruynseels a obţinut doar 2,7% din voturi, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor oficiale ale BEC, după numărarea voturilor din 95,89% din secțiile de votare. Prin urmare, cei 10 milioane de dolari, cheltuieli de campanie, pe care statul îi decontează candidaților care obțin minim 3% din voturi sunt pierduți. Iar datoria, pe care Voiculescu o avea de recuperat de la familia Bruynseels, are deja toate șansele să fie pierdută.

Venită din afara politicii, fără notorietate, fără un partid puternic în spate, dar sprijinită intens de trustul lui Dan Voiculescu, Ramona-Ioana Bruynseels a apărut meteoric pe firmamentul alegerilor prezidențiale. Însă candidatura ei nu a fost deloc dezinteresată, ci avea ca scop încasarea celor 10 milioane de dolari pe care statul român îi rambursează candidaților care obțin peste 3% din voturi, după cum dezvăluia Universul.net.

Miza întregii ”afaceri”, pe banii statului român, era o datorie mai veche pe care Voiculescu voia să o recupereze de la Dominic Bruynseels, bancher, folosind ca paravan cheltuielile pentru campania soției sale, după cum dezvăluia Newsweek România. Între Voiculescu și familia Bruynseels există un aranjament financiar legat de împărțirea cheltuielilor de campanie pe care le presupune candidatura Ramonei Bruynseels.

Nu este însă foarte clar ce rol are datoria pe care Dan Voiculescu încearcă să o recupereze în acest parteneriat straniu.

Potrivit unor înregistrări pe care le-a publicat Newsweek, Ștefan Prisecaru, membru în echipa de campanie a Ramonei, vorbește explicit despre această datorie pe care Dominic Bruynseels o are la Dan Voiculescu.

Prisecaru: ”(…) Și cât vrea să-l mai șantajeze pe bărbată-tu, cât mai vrea să-i ceară lui Dominic, ce bani mai are să-și ia?”.

Ramona Bruynseels: ”Mulți.

Prisecaru: ”Ce înseamnă „mulți”?” Ramona Bruynseels: ”Păi, acuma Dominic ar trebui să mai… nu știu… să finanțeze tot. Restul campaniei.

Într-o altă discuție, candidata precizează că Voiculescu, ”vrea să mă facă pe mine să pun mai departe nu știu câte sute de mii…”

Cum, încă din start, era limpede pentru oricine că Ramona Bruynseels nu are nicio șansă de a ajunge nici președintele României și nici să intre în turul doi, întreaga întreprindere părea, la prima vedere, condamnată să genereze și mai multe pierderi, nicidecum să îl ajute pe Voiculescu să își recupereze vreo datorie.

Universul.net a încercat să afle care este schema pe care Voiculescu și familia Bruynseels se bazează pentru a transforma o aventură relativ jenantă, cum este candidatura Ramonei Bruynseels la președinție, într-o afacere profitabilă măcar pentru Voiculescu.

Răspunsul ni l-a furnizat un membru al echipei de campanie, nemulțumit că nu și-a primit banii pentru munca prestată. Detaliul a fost confirmat și de un apropiat al familiei Bruynseels. Ținta afacerii sunt cei 10 milioane de dolari, cheltuieli de campanie, pe care statul îi decontează candidaților care obțin minim 3% din voturi. Voiculescu a pus la bătaie timpii de antenă pe care televiziunile sale i l-au oferit candidatei, în timp ce familia Bruynseels trebuia să achite restul cheltuielilor.

Din cei 10 milioane de dolari, Voiculescu urma să ia grosul, care ar însemna recuperarea datoriei pe care Dominic Bruynseels o are la el, plus un profit consistent, reprezentat de ce încasează trustul său media. Acest ultim aspect poate explica și avalanșa de clipuri cu candidata Ramona Bruynseels, difuzate de Antena 3, în condițiile în care era evident că șansele acesteia de a trece de pragul de 3% erau minime.

Ce ar fi primit familia Bruynseels dacă ”schema” ar fi ieșit câștigătoare? Se achita de datorie, ar fi primit poate și o sumă mică de bani, dar, mai ales, s-ar fi ales cu notorietatea doamnei Bruynseels (fostă Lohan, fostă Chirilă), care își poate trece în CV ”candidat la președinție.”

Evident, pentru ca un astfel de aranjament ”de bișnițăreală” să fie pus în practică era nevoie de doi parteneri pe măsură. Voiculescu și familia Bruynseels se potrivesc perfect. Niciunul, se pare, nu și-a ținut partea de promisiune, motiv pentru care întreprinderea lor este la un pas de faliment. Spre dezamăgirea multor telespectatori ai Antenei 3, care chiar erau convinși că România va avea, din noiembrie, prima femeie președinte. După Viorica Dăncilă prima femeie prim-ministru, Ramona Bruynseels la Cotroceni era o continuare firească.

Scurte biografii

Banii, banii par a constitui identitatea de bază a candidatei ce poartă pecetea lui „Felix”. Iar acest aspect biografic vine la pachet și cu un soț pe măsură.

Ramona Bruynseels (fostă Lohan, fostă Chirilă) este căsătorită cu Dominic Bruynseels, un bancher trecut pe la șefia mai multor entități bancare, printre care și BCR, unde a ocupat fotoliul de director în general. Până în această vară, Dominic Bruynseels a fost CEO al First Bank, fosta Piraeus Bank, alegând să părăsească după doar un an funcția, pentru a se implica în campania electorală a soției sale.

Dominic Bruynseels la depunerea candidaturii de catre candidatul Ramona Ioana Bruynseels la sediul Biroului Electoral Central, in Bucuresti, duminica, 22 septembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Din profilul de LinkedIn al lui Dominic Bruynseels aflăm că, în acest moment, acesta este „senior consultant” în staff-ul de campanie al Ramonei Bruynseels.

Între 2008 și 2012, când Dominic Bruynseels, absolvent al Universității Durham, era director general al BCR, actuala soție îi era consilieră și șefa cancelariei în bancă. Dragostea de bani a Ramonei s-a pliat armonios peste abilitățile lui Dominic de-a face bani. În 2018, de pildă, Dominic Bruynseels a încasat din salariile de CEO la Standard Bank și ulterior la Piraeus Bank nu mai puțin 750.000 de euro, circa 62.000 de euro pe lună, se arată în declarația de avere a Ramonei Bruynseels depusă la Biroul Electoral Central (BEC).

Adăugați acestui venit și: un apartament de 82 de metri pătrați, două case de vacanță de câte 180 și 220 de metri pătrați, precum și un teren intravilan de 1.680 de metri pătrați, plus două case de locuit de 996 metri pătrați, respectiv 192 metri pătrați.

De asemenea, acesta mai deține mai multe conturi (în lei, euro, lire sterline, dolari americani și ranzi sud-afriani) la bănci diferite din România și din alte țări: 106.337 lei, 301.289 euro, 1.343.853 lire sterline, 714.678 dolari, 3.528.725 ranzi sud-africani.

Dominic Bruynseels deține acțiuni și părți sociale în societăți comerciale la Barclays PLC – 84.065 lire sterline, Ardora SRL -416.000 euro, Erste Bank – 117.648 euro, Standard Bank Performance Reward Plan 2019-2021 – 8.466.540 ranzi sud-afriani.

O altă sursă de bani în conturile lui Dominic Bruynseels provine din venituri obținute din pensii, cumulând anual 30.769 de lire sterline.

”Oamenii nu-s plătiți”

Aveți aici o mostră din înregistrările obținute de Newsweek România. Ramona Bruynseels discută cu un apropiat al echipei de campanie, Ștefan Prisecaru:

Ramona-Ioana Bruynseels: (plângând) Oamenii nu-s plătiți…

Ștefan Prisecaru: Și nu știai când faci asta cu Voiculescu că așa o să se ajungă? Nu știai că jegul ăsta de om asta o să facă? Ți-am spus de la început: o mizerie umană. 

RIB: That’s it…

ȘP: Cum să ieși din campanie, ai înnebunit?!

RIB: Ies!

ȘP: Pentru ce? Ți-ai plătit oamenii, tu i-ai plătit, care-i problema ta?! Ieși și spui: „Ăștia care scrieți despre mine pe media, uitați factura! Pe care i-am dat-o lu’ ăsta. Uitați ce i-am spus în ziua cutare lu’ jegu’ ălălalt!” Ok, și o să fie Voiculescu împotriva la toată lumea. Asta-i știre, poți s-o faci! Degeaba plângi… Ai facturile când ai plătit în conturi? 

RIB: (în engleză, plângând) O să mă scoată din asta spunând că eu nu i-am plătit pe oameni și eu am creat haosul ăsta. Mă opresc, asta e! 

(…)

ȘP: Și varanu’ a făcut ce știe mai bine, să fure banii! Care-i problema? Am trecut prin mai rele ca astea… nu că scriu 20 de inși de mine… Ăsta a scris doi ani de zile de mine. M-a ținut 24 de ore la televizor. Din două în două ore. Și? Ce folos? Mi-a futut viața toată, care-i problema? Mă vezi pe mine acuma că…? Tu te plângi că scriu acuma unii de tine, de două zile, puși de varanu’… Ăsta e varanu’, Dan Voiculescu, prietenul tău, profesoru’, pușcăriașu’… cum îi spuneți voi, profesoru’… nu-i nici un profesor… La Jilava-i profesor! Așa că, nu te mai… nu te mai! Welcome to politics!Și cât vrea să-l mai șantajeze pe bărbată-tu, cât mai vrea să-i ceară lui Dominic, ce bani mai are să-și ia?

(…)

RIB: Păi, acuma Dominic (Dominic Bruynseels – n.r.) ar trebui să mai… nu știu… să finanțeze tot. Restul campaniei.

ȘP: Da’ dă-l în m… lui, nu mai mergi cu Antenele, la revedere, pa! Mergi tu, cu social media și cu toți prietenii, care-i problema!

RIB: Exact…

(…)

RIB: Eu în aceste momente sunt într-o extrem de mare răfuială cu profesoru’ și cu restu’, contul campaniei este pe zero barat, el încearcă și pune în practică șantaje și alte chestii ca să poată să mă facă pe mine să pun mai departe nu știu câte sute de mii vrea el… nu se va întâmpla acest lucru. Se prea poate ca astăzi să se ia anumite decizii. Ok? Nu știu cum se finalizează acest conflict, i-am rugat să-mi plătească oamenii din campanie pentru că erau bani. Banii s-au dus pe alte chestii, pe care nu le știu. Apelez la tine să-ncerci să-i ții puțin sub control.

Replica Ramonei Bruynseels

Într-un mesaj postat pe Facebook, Bruynseels spune că se va consulta cu avocații ei „pentru a afla care este cea mai bună modalitate pentru a verifica legalitatea și corectitudinea integrală a unor pasaje înregistrate”.

Aceasta susține că este ținta „mizeriei din politică”, fiindcă e un „om din afara sistemului”.

Redăm postarea integrală:

Observând că sunt din afara sistemului și că, în ultima perioadă, am crescut în sondaje, mizeria din politică încearcă să mă doboare. Oameni fără caracter, interesați de răfuieli personale, s-au strecurat în apropierea mea și au provocat conflicte care nu-mi reprezintă nici valorile, nici convingerile personale.

Eu am intrat și rămân cu bună credință în familia umanistă. Mi-am asumat un proiect și îl voi duce mai departe cu încredere. Iar dacă mai apar probleme, cum se mai întâmplă de multe ori în momente tensionate, le vom rezolva împreună, în familie.

Referitor la informațiile apărute în presă, voi discuta cu avocații pentru a afla care este cea mai bună modalitate pentru a verifica legalitatea și corectitudinea integrală a unor pasaje înregistrate.

Toate aceste atacuri îmi întăresc convingerea de a lupta, până la capăt, împotriva răului din politică și societatea românească. Iată că, după înregistrările cu Dan Barna au apărut și cu mine. Nu m-ar mira să mai apară și cu alții. Răul face toate eforturile să ne compromită, să ne dezbine. Mulțumesc presei care a reflectat obiectiv această temă.

Foto: Depunerea candidaturii de catre candidatul Ramona Ioana Bruynseels a sediul Biroului Electoral Central, in Bucuresti, duminica, 22 septembrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here