Bucea | China refuză să acuze Rusia

China a făcut referire miercuri la imagini „profund tulburătoare” după descoperirea cadavrelor în oraşul Bucea din Ucraina, refuzând în acelaşi timp să incrimineze Rusia, notează France Presse, citată de Agerpres.ro.

În timp ce imaginile cu oraşul eliberat de sub ocupaţia rusă au atras condamnarea generală a Moscovei şi apeluri la sancţiuni internaţionale mai dure, Beijingul s-a abţinut să dea vina pe aliatul său rus.

„Informaţiile şi imaginile cu civili morţi la Bucea sunt profund tulburătoare”, a recunoscut în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Dar „orice acuzaţie trebuie să se bazeze pe fapte” şi nu ar trebui „să se amestece situaţia umanitară cu politica”, a adăugat el.

Rusia a negat că se află în spatele morţilor de la Bucea şi a acuzat Kievul de înscenare. Statele Unite au cerut la rândul lor ca cei vinovaţi să fie judecaţi într-un proces pentru crime de război.

„Înainte de a fi publicate rezultatele investigaţiei, toate părţile ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite acuzaţiile nefondate”, a reacţionat Zhao Lijian.

Împărtăşind cu Rusia o puternică ostilitate faţă de Statele Unite, regimul comunist chinez s-a abţinut până acum să condamne războiul din Ucraina şi să-l numească o invazie.

Beijingul s-a limitat să ceară tuturor părţilor să dea dovadă de „cea mai mare reţinere”, îndemnând în acelaşi timp occidentalii să respecte „preocupările rezonabile ale Rusiei pentru securitatea sa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here