Bulgaria nu va negocia un nou contract cu Gazprom

Sursa: INQUAM/George Călin

Bulgaria nu va înnoi actualul contract de livrări de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, în contextul războiului din Ucraina, şi va analiza livrări alternative şi posibilitatea unor achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene pentru a evita problemele de aprovizionare, a declarat sâmbătă vice prim-ministrul Assen Vassilev, informează Bloomberg.

Ţara vecină îşi asigură aproape toate necesităţile de gaze naturale printr-un contract pe 10 ani cu Gazprom, care expiră la sfârşitul anului 2022. Timp de mai mulţi ani autorităţile de la Sofia au întârziat proiectele menite să diversifice sursele de aprovizionare, inclusiv un interconector cu Grecia şi extinderea singurei facilităţi de depozitare de gaze. Acum guvernul bulgar vrea să accelereze ambele proiecte pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări.

„Având în vedere actuala situaţie, nu pot fi discuţii cu Gazprom. Am purtat discuţii atât cu Grecia cât şi cu Turcia” pentru a utiliza infrastructura existentă pentru livrări de gaze lichefiate şi a majora livrările din Azerbaidjan, cu care Bulgaria are un contract, a spus Assen Vassilev. În plus, vice premierul a spus că Guvernul de la Sofia speră că până la finele verii va exista un mecanism comun de achiziţii de la gaze la nivelul UE, care va permite blocului comunitar să negocieze preţuri mai bune, a spus Vassilev, potrivit sursei citate de Agerpres.

Războiul din Ucraina a forţat deja UE să îşi redefinească politica energetică şi să caute să îşi reducă mai rapid dependenţa de Rusia, principalul său furnizor de energie. Săptămâna trecută Comisia Europeană a prezentat un plan care prevede diminuarea cu aproape două treimi a importurilor de gaze ruseşti în acest an şi eliminarea completă a dependenţei de toţi combustibilii fosili furnizaţi de Rusia până în 2027.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here