Butoiul cu pulbere din Idlib: SUA ar putea trimite rachete Patriot în Turcia, susține ministrul turc al Apărării

SUA ar putea trimite rachete Patriot în Turcia după uciderea unor soldaţi turci în atacuri atribuite regimului sirian în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei), a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Există o ameninţare cu atacuri aeriene, cu rachete împotriva ţării noastre”, a declarat ministrul pentru CNN Turk. „Ar putea fi un sprijin cu Patriot”, a adăugat el, excluzând orice sprijin la sol acordat de trupe americane.

Turcia nu încearcă să „înfrunte” Rusia pe tema Siriei, unde o ofensivă a regimului în regiunea Idlib a intensificat tensiunile, a declarat de asemenea ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

„Nu avem nicio intenţie să înfruntăm Rusia”, a menţionat ministrul pentru CNN Turk, adăugând că discuţiile cu oficiali ruşi vor continua. El a precizat că ţara sa va activa sistemele de rachete S-400 achiziţionate din Rusia.

Doi militari turci au fost ucişi, iar alţi cinci răniţi joi în urma unui atac aerian în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, a anunţat Ankara, acuzând aviaţia regimului de la Damasc de acest bombardament, potrivit AFP şi Reuters.

Acest eveniment riscă să acutizeze şi mai mult tensiunile în regiunea Idlib între forţele turce şi cele ale regimului de la Damasc, susţinute de Moscova.

În pofida intereselor divergente, Turcia şi Rusia cooperează de mai mulţi ani pentru a găsi o soluţie la conflictul din Siria care, din 2011, a făcut cel puţin 380.000 de morţi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here