„Cadou” rusesc de Revelion: 4 morți și 50 de răniți, după bombardarea civililor ucraineni

Autorităţile ucrainene au declarat că patru persoane au fost ucise şi 50 rănite în urma atacurilor ruseşti care au avut loc cu puţin timp înainte şi imediat după Revelion şi despre care Moscova a spus că au vizat instalaţii de fabricare a dronelor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Atacurile au vizat capitala Kiev şi alte şapte regiuni ucrainene, potrivit celui mai recent raport al autorităţilor locale şi regionale.

Jurnaliştii AFP aflaţi la Kiev au auzit circa 10 explozii sâmbătă după-amiază şi apoi la câteva minute după Anul Nou. În centrul Kievului, o rachetă a străpuns faţada unui hotel.

Armata rusă a vizat sâmbătă mai multe oraşe ucrainene, lansând 20 de rachete, inclusiv de pe bombardiere, dintre care 12 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat şeful Statului Major ucrainean Valeri Zalujni. „Inamicul a lansat peste 20 de rachete de croazieră aeriene cu ajutorul bombardierelor strategice Tu-95MS din Marea Caspică şi a sistemelor de rachete terestre. Forţele şi mijloacele noastre de apărare antiaeriană au distrus 12 rachete”, a declarat Valeri Zalujni pe Telegram.

Armata rusă a declarat că loviturile asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Kiev, în ajunul Anului Nou, au vizat instalaţii de fabricare a dronelor şi au fost întreprinse pentru a contracara „atacuri teroriste” planificate.

„La 31 decembrie 2022, forţele armate ruse au efectuat un atac aerian de precizie cu rază lungă de acţiune împotriva instalaţiilor din industria de apărare ucraineană implicate în fabricarea de drone de atac folosite pentru a efectua atacuri teroriste împotriva Rusiei”, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Fosta purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a postat fotografii pe Twitter susţinând că atacurile au vizat inclusiv spitalul regional de pediatrie din Herson, acolo unde lucrează mama sa. Atacul a venit cu câteva minute înainte de Anul Nou, dar din fericire asistentele au salvat copiii şi nimeni nu a fost rănit, însă aproape toate celelalte clădiri sunt avariate în oraş.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat sâmbătă, în mesajul de Anul Nou adresat militarilor, că victoria lor în Ucraina este „inevitabilă” după mai bine de zece luni de lupte. „Pentru anul care vine, vreau să le urez tuturor sănătate, curaj, tovarăşi de încredere şi dedicaţi (…) Victoria noastră, ca şi noul an, este inevitabilă”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată de ministerul său.

Serghei Şoigu a recunoscut însă că anul 2022 a fost marcat de „provocări serioase” şi că „situaţia politico-militară” este „dificilă”, în condiţiile în care ofensiva rusă în Ucraina, lansată în februarie, a suferit grave eşecuri în ultimele luni. O contraofensivă a trupelor ucrainene a forţat armata rusă să se retragă din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, şi din oraşul Herson de pe râul Nipru, în sudul ţării.

VIDEO dintr-un univers paralel: Revelionul 2013. Propagandiștii lui Putin rădeau la glumele lui Zelenski. Soloviov dansa. URSS, subiect de bancuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here