Calcule în PNL: Cei 10 pași spre anticipate

alegeri prezidentiale 2019
archive photo

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Diana Morar, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj a PNL, consideră că președintele Klaus Iohannis îl poate nominaliza din nou pe Ludovic Orban în funcția de premier.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, de marți seară, Morar expune un set de pași care pot fi făcuți pentru a păstra direcția spre alegeri anticipate.

Postarea integrală a Dianei Morar:

  • 1. CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin moțiune de cenzura.
  • 2. CCR a arătat ca persoana ce va fi nominalizata ca premier trebuie sa demonstreze ca poate coagula in jurul sau o majoritate parlamentara.
  • 3. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunțat la calitatea de premier desemnat pe care o deține din data de 10 Februarie.
  • 4. Pentru a se declanșa alegerile anticipate e nevoie de doua condiții cumulativ prevăzute de Constituție: să curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier și sa cada la votul de învestitura in Parlament doua propuneri de premier. Apoi Președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.
  • 5. Prima condiție se îndeplineste: Ne aflăm înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 Februarie când prima propunere de Premier a fost făcută in persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45.
  • 6. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitura in Parlament întrucât Parlamentul nu s a întrunit in ședința, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunțat la prima desemnare, așadar prima propunere nu a trecut.
  • 7. Urmează ca mâine (miercuri – n.r.), Președintele sa consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o alta persoana care sa poată strange o majoritate parlamentara pentru a accede la guvernare.
  • 8. După cea de a doua nominalizare Parlamentul are 15 zile termen sa audieze miniștrii propuși in cabinet și sa dea vot de învestitura.
  • 9. Dacă Guvernul trece la vot in Parlament, avem legitimitate in actul de guvernare putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi.
  • 10. Dacă Guvernul format in jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând in 10 Aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here