Cambodgia şi China dezmint că ar construi o bază navală secretă destinată armatei chineze; Australia, ”îngrijoată”

Cambodgia şi China dezmint marţi dezvăluiri de presă potrivit cărora ar construi o bază navală secretă destinată Marinei chineze, în timp ce Australia îşi exprimă îngrijorarea şi îndeamnă la transparenţă, relatează AFP, citată de News.ro.

Cotidianul american The Washington Post (WP), care citează ofciali occidentali ce au cerut protecţia anonimatului, dezvăluie că o nouă instalaţie este în curs de construire în baza cambodgiană Ream, care se află într-o poziţie strategică, la Golful Thailandei, şi care urmează să fie folosită ”în mod exclusiv” de către Marina chineză.

Această bază este subiectul unui contencios între Cambodgia şi Statele Unite de ani de zile.

Washingtonul suspectează de mult timp că acest loc este modificat pentru a servi Chinei, care caută să-şi extindă influenţa internaţională printr-o reţea de baze militare.

Vicepremierul cambodgian Prak Sokhon a respins aceste ”acuzaţii nefondate” ale WP, într-o convorbire la telefon cu ministrul austrian de Externe Penny Wong, anunţă într-un comunicat Guvernul cambodgian.

”Cambodgia nu va autoriza armata chineză să folosească instalaţia în mod exclusiv sau să o transforme într-una dintre bazele sale militare”, a declarat AFP, anterior, un purtător de cuvânt al Guvernului cambodgian, Phay Siphan.

Ministrul cambodgian al Apărării şi ambasadorul Chinei în Cambodgia urmează să asiste miercuri la o ceremonie de inaugurare a unor noi instalaţii la Ream, inclusiv a unui nou dig şi a unui atelier de reparaţii de vapoare.

Noul premier australian Anthony Albanese a catalogat, în cursul unei vizite în Indonezia, dezvăluirile WP drept ”îngrijorătoare”.

”Încurajăm Beijingul să fie transparent în intenţiile sale şi să se asigure că aceste activităţi contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a declarat el presei, precizând că Cambodgia a dat asigurări Australiei că nu va da niciodată un acces exclusiv la Ream unei armate străine.

Australia este tot mai îngrijorată de influenţa tot mai mare şi de activismul militar chinez în regiunea Pacificului.

Premierul cambodgian Hun Sen a reiterat în mai multe rânduri că lucrările de la Ream sunt doar o modernizare a instalaţiei şi instalarea unui nou atelier pentru vapoare, dezvoltat cu ajutorul Chinei.

”Cambodgia nu are nevoie de prezenţa unei armate străine pe teritoriul său”, declara el luna trecută.

Beijingul spune acelaşi lucru.

”Modificarea bazei navale de la Ream vizează doar să consolideze capacităţile forţelor maritime cambodgiene”, a dat asigurări, marţi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here