Camera Deputaţilor a adoptat modificarea la legea avertizorilor de integritate

Foto: INQUAM/George Călin

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, modificarea la legea avertizorilor de integritate, necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, anunță News.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat de către deputaţi în forma votată de Senat.

„Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, conform propunerii legislative.

Astfel, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.

Comisia Europeană a solicitat această modificare. CE spune că „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. Comisia argumentează că prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.

Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937. Această directivă este jalonul 430 din PNRR.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, prin urmare legea merge la promulgare.

VIDEO | Alina Gorghiu, despre traficul de persoane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here