Cancelarul german Olaf Scholz, primul lider din G7 care vizitează China în ultimii trei ani

Sursa: Pixabay

Cancelarul german Olaf Scholz soseşte vineri în China cu o echipă de directori de top şi un mesaj clar: afacerile cu cea de-a doua cea mai mare economie a lumii trebuie să continue, comentează CNN, potrivit News.ro.

Într-o vizită de o zi, Scholz este de aşteptat să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping şi cu premierul Li Keqiang la Beijing.

Scholz este însoţit o delegaţie de 12 titani ai industriei germane, inclusiv directorii generali ai Volkswagen (VLKAF), Deutsche Bank (DB), Siemens (SIEGY) şi ai gigantului chimic BASF (BASFY), potrivit unei persoane familiarizate cu situaţia.

Ei urmează să aibă întâlniri cu uşile închise cu reprezentanţii companiilor chineze.

Vizita – prima a unui lider G7 în China în aproximativ trei ani – are loc în timp ce Germania se îndreaptă către recesiune şi a stârnit îngrijorarea că interesele economice ale celei mai mari economii a Europei sunt încă prea strâns legate de cele ale Beijingului.

De la invadarea Ucrainei din acest an, Germania a fost forţată să renunţe la dependenţa îndelungată de energia rusă. Acum, unii membri ai guvernului de coaliţie al lui Scholz devin nemulţumiţi de aprofundarea legăturilor cu China. Beijingul a declarat că prietenia sa cu Rusia „nu are limite”, în timp ce relaţiile Chinei cu Statele Unite se deteriorează.

Tensiunea a fost evidenţiată recent de o dezbatere aprinsă asupra ofertei gigantului chinez de transport maritim Cosco de a cumpăra un pachet de 35% din acţiunile operatorului unuia dintre cele patru terminale din portul Hamburg. Sub presiunea unor membri ai guvernului,  investiţia a fost limitată la 24,9%.

Odată ce delegaţia germană aterizează vineri, se va confrunta cu o altă problemă, care a devenit cea mai gravă pentru companiile din China.

„Cea mai mare provocare pentru afacerile germane rămâne politica Chinei zero-Covid”, a declarat Maximilian Butek de la Camera de Comerţ Germană din China.

„Restricţiile împiedică creşterea economică şi au un impact puternic asupra atractivităţii Chinei ca destinaţie pentru investiţiile străine directe”, a declarat el pentru CNN Business.

El a susţinut că din cauza restricţiilor unele companii şi-au mutat sediul regional în alte state, cum ar fi Singapore.

„A gestiona întreaga regiune fără a putea călători liber este aproape imposibil”, a adăugat el.

Într-o scurtă declaraţie, Volkswagen a transmis pentru CNN Business că CEO-ul său participăî la vizită, deoarece „nu au existat întâlniri directe de aproape trei ani” din cauza pandemiei de coronavirus.

„Având în vedere situaţia geopolitică şi economică globală complet schimbată, călătoria la Beijing oferă oportunitatea unui schimb personal de opinii”, a precizat producătorul auto.

Berlinul, ca un cerc vicios. După Germania lui Putin, Germania lui Xi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here