Care este, de fapt, rata mortalității de la coronavirus. Ce dezvăluie cazul navei Diamond Princess

„Este tentant să împărțim numărul de cazuri raportate la cel al deceselor rezultate și, astfel, să tragem concluzia că rezultatul este rata mortalității”, scrie The Economist, într-un material în care prestigioasa publicație britanică explorează tabloul complex al mortalității generate de COVID-19.

Astfel, dacă aritmetica de mai sus ar fi aplicată bilanțului existent la 11 martie, împărțirea numărului total de cazuri la numărul total de decese ar însemna o rată a mortalității de 3,6%.

Dar, avertizează The Economist, această cifră poate fi de două ori greșită.

  • „În primul rând, multe dintre infecțiile depistate în acest stadiu incipient al epidemiei sunt recente, astfel încât unele vor duce în cele din urmă la decese. Asta va impulsiona rata mortalității”.
  • „În al doilea rând, multe infecții nu au fost depistate, deoarece testarea virusului are peticele ei. Multe cazuri ușoare de boală au trecut neobservate. Dacă toate infecțiile ar fi contrate efectiv, rezultatul ar fi un numitor mai mare. Asta ar împinge rata mortalității în jos. Pe măsură ce China a început să urmărească mai atent infecțiile, rata mortalității sale a scăzut”.

Cazul special al navei Diamond Princess

Potrivit The Economist, cercetătorii au estimat rata mortalității pentru Covid-19 folosind un grup de persoane pentru care există un număr complet de infecții și decese: pasageri de pe vasul de croazieră Diamond Princess.

Acolo, cu toate măsurile de carantină la bord, s-a ajuns la aproape 700 de cazuri de Covid-19, din 3.500 de pasageri, iar opt persoane au murit.

The Economist citează un document de lucru, publicat în 5 martie, de Timothy Russell, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine și o echipă internațională de cercetători. Lucrarea estimează că rata mortalității în rândul pasagerilor infectați pe vasul de croazieră va ajunge la 1,2%. Cercetătorii au aplicat rezultatele de pe navă la date culese din China. Potrivit publicației britanice, „oamenii de știință concluzionează că rata de mortalitate pentru Covid-19 în focarul țării a fost de 0,5%. Pentru comparație, aceasta este de cinci ori mai mare decât rata mortalității pentru gripa sezonieră în America”.

Explicațiile intră mai în adâncime: „Rata mortalității de Covid-19 în rândul celor de pe Princess Diamond a fost mai mare, în parte deoarece vârsta medie a fost de 58 de ani, care este mai mare decât a populației generale din orice țară. În același timp, oamenii sunt probabil într-o formă destul de bună. Trebuie să fie suficient de sănătoși pentru a se îmbarca într-o vacanță prelungită. Oamenii care merg în croaziere tind să fie mai bogați. Deci rata mortalității în rândul acestor pasageri poate fi mai mică decât ar fi în rândul persoanelor de o vârstă similară din țările lor de origine. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Berna, în Elveția, aruncă mai multă lumină. Acesta oferă estimări ale mortalității covid-19 pe grupe de vârstă din Hubei, provincia din China, cu cel mai grav focar de boală. Mortalitatea este dramatic mai mare în rândul persoanelor peste 60 de ani, crescând la 18% în rândul celor de peste 80 de ani”.

Potrivit The Economist, Covid-19 s-ar putea dovedi nu mai puțin devastatoare pentru țările sărace, chiar dacă ele tind să aibă populații mai tinere. Motivul? Boala este mai severă la persoanele cu sisteme imunitare slăbite de boli cronice, astfel încât cei care sunt subnutriți sau au HIV / SIDA vor fi probabil afectați.

Cum va arăta în final tabloul? Ei bine, multe depind de capacitatea infrastructurii sanitare, iar perspectivele sunt delicate: „Rata de deces în orice țară va depinde în primul rând de calitatea îngrijirii pe care o poate oferi – și de câte persoane au acces la ea. Aproximativ 5% dintre persoanele diagnosticate cu Covid-19 în China au avut nevoie de îngrijiri intensive, care nu sunt disponibile în majoritatea spitalelor din țările în curs de dezvoltare. O creștere a cazurilor chiar și în țările bogate poate copleși în curând spitalele și poate duce la rate mai mari de mortalitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here