Care este următoarea etapă a planului lui Putin. Merge dincolo de Ucraina – analiză Business Insider

Invazia Ucrainei de către Rusia exacerbează criza alimentară mondială. Experții spun că aceasta face parte din tacticile deliberate ale Kremlinului de a înfometa lumea și de a pune presiune asupra coaliției occidentale care sprijină Ucraina. „Rusia are un plan de foame. Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare, ca următoare etapă a războiului din Europa”, a scris pe Twitter Timothy Snyder, istoric și expert la Universitatea Yale, adăugând că Moscova „planifică să înfometeze asiaticii și africanii pentru a câștiga războiul din Europa”, notează Business Insider.

Ucraina, denumită în mod obișnuit grânarul Europei, este un exportator major de grâu, ulei de floarea soarelui și porumb. Este responsabilă pentru aproximativ 10 la sută din exporturile globale de grâu, 15 la sută din exporturile de porumb și aproape jumătate din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui. Cu toate acestea, războiul din Ucraina – în special blocarea porturilor de la Marea Neagră de către Rusia – a provocat prăbușirea exporturilor interne. Experții avertizează că acest lucru duce la penurie de alimente și la creșterea prețurilor în multe țări, ceea ce ar putea arunca zeci de milioane de oameni în foamete.

„Acesta este un nou nivel de colonialism”, a adăugat Snyder pe Twitter.

Milioane de tone de cereale blocate în Ucraina

Drept urmare, Ucraina stochează în prezent aproximativ 18 milioane de tone de cereale, iar conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), fermierii autohtoni sunt așteptați să recolteze încă 60 de milioane de tone până în toamnă.

Fermierii ucraineni se hrănesc pe ei înșiși și hrănesc milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat în această săptămână Rein Paulsen, directorul Biroului FAO pentru criză și rezistență, citat de Reuters. Asigurarea faptului că pot continua producția, stoca în siguranță și obține acces la piețe alternative este esențială pentru a consolida securitatea alimentară a Ucrainei și pentru a oferi altor țări dependente de import suficiente provizii de cereale la un cost rezonabil”, a adăugat Paulsen.

Medvedev: Vom oferi doar mâncare prietenilor

ONU avertizează: conflictul din Ucraina ar putea duce la încă 47 de milioane de oameni să nu primească alimente în 2022. Țările din Africa și Orientul Mijlociu, care se bazează foarte mult pe cerealele ucrainene, sunt în mod deosebit expuse riscului. Rusia și Ucraina oferă împreună peste 40 la sută grâu pentru Africa.

O mare parte din aprovizionarea mondială cu grâu și ulei de floarea-soarelui merge și către Rusia, care continuă să exporte mărfuri, dar a semnalat că face acest lucru în mod selectiv. 

„Vom oferi doar prietenilor noștri alimente și produse agricole”, a scris fostul președinte rus Dmitri Medvedev, apropiatul lui Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram, pe 1 aprilie. Putin a mai spus atunci: „Va trebui să fim mai atenți la aprovizionarea cu alimente în străinătate și, mai ales, să monitorizăm cu atenție exporturile către țările care ne sunt ostile”.

„Planul foamei” al lui Putin ca fundal al propagandei ruse

Snyder a spus că „planul de foame” al lui Putin este de așteptat să funcționeze pe mai multe niveluri. Nu doar pentru a distruge statul ucrainean prin întreruperea exporturilor, ci și ca o încercare de a alimenta instabilitatea în Europa prin „generarea de refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, hrăniți de obicei de Ucraina”.

La urma urmei, cel mai îngrozitor, foamea în lume este fundalul necesar pentru o campanie de propagandă rusă împotriva Ucrainei. Când vor începe revoltele alimentare și foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina și va cere recunoașterea câștigurilor teritoriale rusești în Ucraina și abolirea tuturor sancțiunilor” – a adăugat el.

Rita Konev, un expert militar rus, a declarat pentru Insider că Rusia a folosit o tactică similară în timpul războiului din Siria. „Au căutat în mod deschis să destabilizeze Siria, vecinii lor și Europa prin afluxul de refugiați”, și-a amintit ea.

Ofensiva militară a Rusiei în Ucraina a început pe măsură ce economia globală a continuat să se confrunte cu efectele persistente ale pandemiei de COVID-19, care a perturbat lanțurile de aprovizionare și a crescut prețurile combustibililor. În 2020, primul an al pandemiei, până la 811 milioane de oameni din întreaga lume se luptau cu foamea.

Invazia rusă a Ucrainei a înrăutățit o situație deja proastă” și „afectează întreaga comunitate globală”, a declarat Ertharin Cousin, care a fost director executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite în 2012-2017, pentru Business Insider.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here