Care oligarhi au pierdut și care au câștigat din războiul lui Putin

Întâlnirea lui Vladimir Putin mediul de afaceri rus pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei din Ucraina, la Kremlin / Sursa: Kremlin.ru

Războiul din Ucraina i-a luat prin surprindere pe antreprenorii ruși. Oligarhii, care erau obișnuiți să profite pe seama apropierii lor de guvern, au început să-și piardă averile, și nu toți oamenii de afaceri au reușit să se adapteze noilor condiții dificile. În schimb, unii au putut să-și majoreze capitalul, în ciuda eșecurilor concurenților lor. The Insider a întocmit o listă de „câștigători” și „învinși” în cel mai imprevizibil an din istoria Rusiei moderne (textul în rusă – AICI, în engleză – AICI).

<< Învinși

 • 🙁 Arkady Volozh și IT-ul rusesc

Plecarea din companie a lui Arkadi Voloj, unul dintre fondatorii Yandex, marchează sfârșitul boom-ului în domeniul IT din Rusia. Presiunile nesfârșite din partea Administrației Prezidențiale, împreună cu încercarea de a respinge dominația Google cu ajutorul resurselor administrative, au fost acum câțiva ani semnale de avertizare că IT-ul rusesc merge pe o cale greșită.

Acum, în loc de start-up-uri tinere și îndrăznețe, care în urmă cu 5-7 ani doreau să cumpere urgent giganți autohtoni precum Vkontakte, Mail.ru, Ozon sau Yandex însuși, Rusia are doar Sber „corect” și Yandex „corect”. Monopolurile tehnologice, conduse de liberalii de stat Herman Gref și Alexei Kudrin, vor construi un internet suveran, împreună cu colegii lor din Roskomnadzor și „supusul” VKontakte.

După ce a fost tratat cu indulgență de Vladimir Putin, lucru care l-a costat activele din Rusia ale companiei, Voloj se va concentra pe dezvoltarea serviciilor Yandex în străinătate. Abandonarea voluntară de către Voloj a propriei sale creații, mutarea în străinătate și trădarea propriilor idealuri reprezintă un rezultat trist al istoriei sale lungi la Yandex.

„Yandex este proiectul vieții mele. Și nu doar al meu. În toți acești 30 de ani, l-am făcut împreună – de la zero, în fața concurenței globale, străduindu-ne să acționăm deschis și onest. Mulțumim tuturor celor care au construit și construiesc în continuare cea mai bună companie de tehnologie din țară”, a spus Voloj în discursul de rămas-bun, adresat personalului.

Încă din martie 2022, Arkadi Voloj a pierdut aproape 2 miliarde de dolari și statutul său de miliardar în dolari, iar acțiunile Yandex au scăzut cu aproape 60%, în vârful invaziei ruse.

 • 🙁 Oleg Tinkov și banking-ul rus

Sursa: The Insider

Cel mai deschis om de afaceri rus și-a pierdut principalul bun – banca prin care rușii au avut acces la un nivel înalt de servicii, care a transformat piața financiară în cel mai competitiv mediu, chiar și în prezența monopoliștilor de stat, și care, se pare, a schimbat radical regulile jocului, pe piață. Ruperea unui consens care a presupus loialitate față de guvern și absența criticilor, a fost o reamintire dură, în aprilie 2022, că regulile jocului erau stabilite de un singur om și că există un preț mare de plătit pentru comportamentul nepoliticos.

Libertatea față de intervenția guvernamentală a fost un motiv cheie pentru creșterea sectorului bancar rus și a fost motivul pentru care banii au fost investiți în sistemul financiar intern și pentru care băncile au câștigat premii mondiale prestigioase în fiecare an. Ceea ce Apple ar putea trece drept know-how în Statele Unite, devenise demult ceva obișnuit în Rusia, datorită în mare parte Băncii Tinkoff.

Dar acum sectorul bancar rus este sortit stagnării. Rușii continuă să devină mai săraci, instituțiile financiare se confruntă cu o ieșire record de numerar de la persoane fizice, cetățenii încearcă să ducă bani în străinătate, iar băncile încearcă să compenseze cumva pierderile și fuga de capital. Iar guvernul nu are nevoie de un mediu competitiv – băncilor li s-a încredințat sarcina de a finanța deficitul bugetar și nimănui nu-i mai pasă de calitatea serviciului pentru clienți.

Mihail Hodorkovski și-a plătit obrăznicia nu numai cu compania, ci și cu libertatea. În acest sens, Oleg Tinkov a trebuit să plătească cu mai puțin sânge, dar se dovedește că regulile jocului nu s-au schimbat în 20 de ani. Autorul uneia dintre memele-cheie din primăvara trecută și-a pierdut statutul de miliardar și a fost forțat să-și vândă banca „pentru un ban”.

 • Mikhail Fridman și Piotr Aven

Sursa: The Insider

În martie, Mihail Fridman și Piotr Aven s-au despărțit de creația lor, cea mai mare bancă privată din Rusia. Miliardarii au fost nevoiți să iasă din consiliul de administrație al Alfa Bank și apoi din afacerea lor britanică, LetterOne, o companie de investiții la care nu mai puteau participa. Atât Fridman, cât și Aven dețineau proprietăți imobiliare în Londra și se stabiliseră treptat în străinătate, până când războiul a spulberat acest tablou idilic.

Biba și Boba din sectorul bancar rus au fost pasați dintr-o parte în alta, în 2022: mai întâi, Petr Aven a participat la întâlnirea lui Vladimir Putin cu oameni de afaceri, organizată cu câteva zile înainte de război, apoi a încălcat sancțiunile din cauza incapacității sale de a trăi cu 2.500 de lire sterline pe lună, în Marea Britanie. Pentru omul de afaceri care și-a făcut averea în anii 1990, greutățile de a trăi fără menajeră și șofer personal au fost prea severe.

Mihail Fridman, originar din Lviv, nu a putut să vorbească public împotriva războiului și chiar a fost auzit făcând morală în cazul lui Oleg Tinkov. În 2022, Friedman, precum Aven, a devenit un subiect dubios de știri: mai întâi a fost suspectat că a ajutat Ucraina, apoi a negat orice ajutor, apoi s-a plâns că nu poate trăi sub sancțiuni, fără să mănânce într-un restaurant. Încercările sale reale sau presupuse de a plăti pentru eliminarea sancțiunilor, în timp ce public păstra tăcerea, nu au făcut mare lucru pentru reputația persoanelor-cheie din spatele Alfa-Bank.

Bloomberg estimează pierderile lui Aven la 1,12 miliarde dolari, în timp ce pe ale lui Friedman la 2,65 miliarde dolari. Activele ambilor oameni de afaceri sunt încă înghețate din cauza sancțiunilor, iar oamenii de afaceri nu au garanții că activele nu vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei.

 • 🙁 Roman Abramovici

Sursa: The Insider

Roman Abramovici merită să fie pe lista învinșilor doar din cauza pierderilor sale financiare. În 2022, averea sa a scăzut cu 56,66%, sau de la 10,2 miliarde de dolari la 7,82 miliarde de dolari – a pierdut mai mult decât restul oamenilor de afaceri. Cu toate acestea, banii nu sunt cea mai mare pierdere a oligarhului din ultimul an.

Principala pierdere a fost probabil clubul de fotbal Chelsea, pe care Abramovici a fost nevoit să-l vândă după ce a fost trecut pe listele de sancțiuni ale Marii Britanii, UE, Elveției, Canadei, Australiei și Noii Zeelande. Legăturile strânse ale lui Abramovici cu elitele britanice nu l-au ajutat, nici statutul său informal de negociator între Ucraina și Rusia – potrivit zvonurilor, chiar și Vladimir Zelenski a intervenit pentru el. Întreaga lume a sperat că, datorită „accesului său în organizație”, oligarhul va ajuta la oprirea ostilităților sau măcar la a se ajunge pe calea negocierilor, dar Abramovici nu a reușit să-l convingă pe Putin.

Mai mult, fostul guvernator al Ciukotka și-a riscat literalmente propria viață în încercarea de a construi „punți” între țările aflate în război. Wall Street Journal a susținut că, la sfârșitul unei runde de negocieri, omul de afaceri „a dat semne de pierdere a cunoștinței”, pe care toate părțile le-au negat apoi, deși nu au putut dovedi contrariul.

După încercările din vară de a contribui la rezolvarea pașnică a conflictului, Abramovici nu a mai fost văzut, numele său apărând ocazional în rapoartele despre iahturile omului de afaceri, care navighează spre Turcia și Muntenegru.

 • 🙁 Alexei Mordașov și metalurgia rusă

Anul 2022 a mers prost pentru principalul acționar al gigantului metalurgic rus, Severstal. Alexei Mordașov și-a pierdut statutul de cel mai bogat om al Rusiei. Averea miliardarului a scăzut cu până la 10,1 miliarde de dolari. Mordașov și-a pierdut unul dintre iahturi, iar celălalt a devenit atracție turistică în Vladivostok, pentru o vreme.

Cu toate acestea, anii grei pentru principala companie a miliardarului, precum și pentru întreaga industrie, abia au început. Dacă țările occidentale nu renunță la sancțiuni, metalurgiștii ruși se pot aștepta la un deceniu de stagnare. Scenariul optimist pentru industria siderurgică, până în 2030 indică o creștere zero, în timp ce scenariul conservator sugerează o scădere cu 20% a tuturor parametrilor-cheie.

Pentru Mordashov însuși, sancțiunile au fost o surpriză. Omul de afaceri a recunoscut că nu înțelege de ce i s-au impus restricțiile. Atât de mult încât pe parcursul anului a scăpat sistematic de toate atributele care provocaseră restricțiile. În mai, Mordașov a renunțat la Grupul Național de Media (NMG), care deține principalele instituții media de propagandă (Pervîi Kanal, REN TV, Piatîi Kanal, Izvestia și altele). Până la sfârșitul anului, în decembrie, Mordașov s-a retras și de la Rossiya, o bancă deținută de prietenii lui Putin.

Încercările sale de a „flirta” cu publicul occidental au eșuat – sancțiunile sunt încă în vigoare, iar apelurile sale neconvingătoare la a se „opri vărsarea de sânge” au rămas neascultate, așa cum era de așteptat.

 • 🙁 O lume în flăcări și agenda „verde”

Războiul din Ucraina a lovit realizările „tranziției verzi”. Acordurile fragile la care ajunseseră țările cu atâta dificultate au început să se prăbușească rapid după invadarea Ucrainei de către Rusia. Gazul ieftin din Rusia, care trebuia să fie un combustibil „temporar” în perioada de tranziție, este acum indisponibil și există o lipsă de resurse energetice pe piața globală.

Criza indusă de Rusia i-a forțat pe investitori să uite de ESG (un criteriu folosit pentru a testa potențialele investiții – cât de mult îi pasă unei companii de mediu și de condițiile de muncă), iar problemele încălzirii globale au trecut în plan secund. În același timp, în 2022, oamenii de știință au înregistrat o temperatură record a oceanelor lumii și imediat 12 țări europene și-au actualizat înregistrările de temperatură pentru întreaga istorie a observațiilor.

În astfel de circumstanțe, țările apelează din nou la combustibili mai murdari. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) se așteaptă ca, în 2023, consumul și producția de cărbune să crească semnificativ; consumul de cărbune în Europa a crescut cu 6% anul trecut, atingând niveluri record. Germania, Austria și alte țări europene au reactivat centralele pe cărbune.

În același timp, Rusia se numără printre primele cinci economii în ceea ce privește cantitatea de emisii nocive în aer. În condițiile izolării internaționale și a cheltuielilor uriașe de război, precum și a lipsei de resurse pentru dezvoltarea unei economii „verzi”, Rusia nu poate renunța la combustibilii fosili din care supraviețuiește în prezent. Criza energetică provocată de Rusia nu face decât să îndepărteze lumea de orizontul unei soluții la problemele de mediu.

Câștigătorii

 • 🙂 Fondatoarea Wildberries, Tatiana Bakalciuk, și retailul online

Sursa: The Insider

La prima vedere, cu greu se poate spune că 2022 a fost un an bun pentru cea mai bogată femeie din Rusia: averea ei a scăzut de la 13 miliarde de dolari la doar 2,1 miliarde de dolari. Totuși, nu vă lăsați păcăliți: prăbușirea a fost cauzată de căderea întregii piețe de valori rusești. Averea lui Bakalciuk a fost calculată pe baza performanței magazinului online Ozon, prima companie de profil a Rusiei, care a devenit publică (IPO) cu succes în 2020. Deoarece ambele afaceri funcționează după un model similar, publicarea unui jucător este o oportunitate de a evalua și poziția celuilalt. De la IPO, acțiunile Ozon au scăzut cu peste 70%, iar în primăvară au fost suspendate complet de la tranzacționare de către NASDAQ.

Scăderea averii pe fondul unei scăderi generale a pieței nu spune nimic despre situația reală a lui Bakalciuk: de fapt, afacerea ei și comerțul online în ansamblu sunt în creștere. În primele nouă luni ale anului 2022, cifra de afaceri din comerțul online din Rusia a crescut de aproape 1,5 ori, iar în noiembrie Wildberries și Ozon au depășit pentru prima dată vânzările AliExpress, din China, care probabil se va retrage cu totul de pe piața rusă. În același timp, afacerea lui Bakalciuk a reprezentat mai mult de jumătate din vânzări.

Cea mai bogată femeie din țară le poate mulțumi companiilor străine care au părăsit piața rusă pentru condițiile favorabile: retaileri online, precum ASOS și Amazon, au părăsit Rusia, multe mărci și-au închis magazinele, și a devenit mai greu și mai costisitor pentru concurenți să livreze mărfurile datorate, din cauza sancțiunilor. Magazinele online interne, cu afacerile lui Bakalciuk în frunte, au devenit efectiv monopoliste, iar averea ei raportată este probabil să crească pe măsură ce piața se extinde.

 • 🙂 Vladimir Potanin, noul proprietar al Tinkoff Bank și prieten cu Vladimir Putin

Sursa: The Insider

Averea lui Potanin, care deține Norilsk Nickel, este estimată la 28,5 miliarde de dolari – în scădere cu 2,37 miliarde de dolari în acest an. Chiar și așa, anul acesta prietenul lui Putin a încheiat două tranzacții extrem de reușite pe care nu le-ar fi putut realiza dacă ar fi trăit într-o țară cu economie de piață și instituții democratice. Potanin a achiziționat două bănci mari, la un preț cu o reducere uriașă: Tinkoff și Rosbank. Ambele au înregistrat profituri stabile chiar și în anii de criză, iar Tinkoff era considerat lider nu numai pe piața internă, ci și pe cea internațională.

Oleg Tinkov, fondatorul băncii, a spus că și-a vândut pachetul de acțiuni din afacere cu 3% din valoarea de piață, fiind constrâns din cauza poziției sale împotriva războiului; omul de afaceri nu a avut de ales, pentru că banca i-ar fi fost oricum luată. Termenii acordului cu Rosbank rămân secreți, dar Potanin a obținut acel bun doar datorită plecării grăbite din Rusia a băncii franceze Societe Generale.

Nornickel trece printr-o perioadă dificilă: profitul său net a scăzut cu 8% din cauza unei „creșteri puternice a costurilor de producție” și a „cheltuielilor de management”. Cu toate acestea, cele două noi active bancare îl vor ajuta pe Potanin să-și recupereze anul viitor suma pierdută – mai ales dacă sectorul bancar își va reveni în sfârșit din șocul sancțiunilor. Cu atât mai mult cu cât nici Tinkoff, nici Nornikel nu au fost sancționate, în ciuda apropierii lui Potanin de Putin. Iar banii lui Potanin sunt încă atractivi pentru băncile de investiții din SUA – Goldman Sachs oferă în continuare servicii fundației caritabile a lui Potanin.

 • 🙂 Leonid Mihelson și Igor Secin

Sursa: The Insider

În ultimul an, Mihelson a pierdut aproape 8 miliarde de dolari, averea sa a scăzut la 24,6 miliarde de dolari. Cu toate acestea, evenimentele din 2022 au ajutat creația sa cheie, Novatek, să elimine Gazprom.

În 2022, Gazprom și-a pierdut majoritatea rutelor de aprovizionare cu gaze către Europa: una dintre ramurile GTS ucrainene este inoperabilă, conducta Yamal-Europe rămâne inactivă, iar Nord Streams nu mai există deloc. Livrările Gazprom către țările non-CSI au scăzut cu 45,1%, iar producția sa a scăzut cu 19,6%. În astfel de condiții, Novatek nu va avea probleme să dea la o parte fostul monopol: în al treilea trimestru al acestui an, vânzările internaționale de LNG ale Novatek au crescut cu 12,9%.

Politica Gazprom, care a încercat multă vreme să se înfățișeze mai degrabă ca o companie comercială decât ca una de stat, a avut drept rezultat o situație în care concurentul său direct a profitat de pe urma eșecurilor monopolistului. Anul 2023 a deschis perspective fără precedent pentru Novatek – la urma urmei, nu au fost impuse sancțiuni asupra gazului rusesc, ceea ce înseamnă că, în principiu, cota semnificativă de piață europeană a Gazprom ar putea ajunge la Novatek.

Șeful Rosneft, Igor Secin, căruia îi este foarte teamă că cineva ar putea afla cât câștigă de fapt și dă în judecată în mod regulat fiecare publicație care vine cu date despre veniturile sale, are șansa de a obține o parte din încasările Gazprom, împreună cu colegii săi de la Novatek. Principala companie petrolieră a țării a fost mult timp dornică să rupă monopolul asupra furnizării de gaze. Înainte de război, Rosneft a căutat acces la Nord Stream 2; acum dorește să obțină acces la Power of Siberia 2. Timpul va spune dacă compania va reuși în 2023.

 • 🙂 Andrei Guriev, Dmitri Mazepin, Andrei Melnicenko – oligarhii care fac bani din producția de îngrășăminte

Sursa: The Insider

Producătorii autohtoni de îngrășăminte – Fosagro (deținut de Andrei Guriev), Uralkhim (compania lui Dmitri Mazepin) și Evrohim (după ce a fost lovit de sancțiuni, Andrei Melnicenko a transferat compania soției sale, Alexandra, care mai târziu a fost și ea afectată de sancțiuni) – au avut cele mai multe profituri din război.

În primele nouă luni din 2022, profiturile nete ale Fosagro aproape s-au dublat; Mazepin se așteaptă ca Uralhim să câștige 3,8 miliarde de dolari, profit; iar Evrohim a raportat, de fapt, o creștere de aproape cinci ori a profitului net. Guriev, proprietarul Fosagro, a fost singurul miliardar rus care a reușit să-și sporească averea cu 1,2 miliarde de dolari.

Creșterea veniturilor este legată de creșterea prețurilor îngrășămintelor, care nu au mai fost disponibile în aceleași cantități, din cauza războiului. Unele țări s-au confruntat cu riscuri de securitate alimentară și amenințarea cu foametea. Industria a fost chiar scutită de sancțiunile occidentale datorită sprijnului ONU – livrările au fost considerate esențiale. În septembrie, secretarul general al ONU, António Guterres, a reamintit că trebuie înlăturate toate obstacolele din calea exportului de îngrășăminte.

Mazepin, de exemplu, negociază acum cu ONU și îi raportează personal lui Vladimir Putin, în timp ce Melnicenko a plecat în Africa, unde face lobby pentru o atenuare a sancțiunilor prin intermediul politicienilor locali. În decembrie, UE a permis dezghețarea activelor și fondurilor pentru „anumite persoane” care joacă un rol important în comerțul cu produse agricole. Probabil că acele persoane sunt Melnicenko, Guriev, Mazepin, precum și Vadim Moșkovici (Rusagro) și Viaceslav Kantor (Akron). Când ultimele obstacole vor fi înlăturate, producătorii autohtoni de îngrășăminte vor putea câștiga și mai mult datorită prețurilor record.

 • 🙂 Pavel Durov

Sursa: The Insider

Cofondatorul VKontakte și-a folosit exemplul personal pentru a arăta că singura modalitate prin care IT-ul rusesc poate fi salvat de la degradare este să emigreze și să creeze o afacere în străinătate. Mulți oameni de afaceri ruși au rezistat până la urmă și au încercat să-și construiască afacerea în Rusia. Exemplul lui Oleg Tinkov a demonstrat la ce poate duce asta. Durov a obținut un mare succes abia după ce a părăsit Rusia.

Potrivit omului de afaceri, el a renunțat la pașaportul rusesc și are acum trei naționalități: Emiratele Arabe Unite, statul insular St. Kitts și Nevis, și Franța. Cu o avere de 15,1 miliarde de dolari, Durov a devenit cel mai bogat om din Emirate pentru a doua oară consecutiv, iar recent a avut o întâlnire cu liderii țării.

Principala creație a lui Pavel, Telegram, și-a consolidat în 2022 statutul de jucător global, mai degrabă decât regional. Baza de utilizatori a aplicației a depășit 700.000 de persoane, ceea ce a coincis perfect cu lansarea reclamelor și a abonamentelor plătite cu funcții extinse. Durov însuși a spus că, pentru a fi pe break even, avea nevoie de abonarea a aproximativ 2,5% din baza de utilizatori (aproximativ 17,5 milioane de utilizatori). În prezent, doar 1 milion de utilizatori au cumpărat unul, dar, potrivit lui Durov, veniturile din abonamente cresc rapid și vor putea în curând să concureze cu veniturile din publicitate.

În timp ce, înainte de 2022, mulți oameni asociau Telegram cu informații dubioase pe care nimeni nu le putea verifica, războiul din Ucraina și cenzura dură din partea guvernului rus au transformat aplicația într-una dintre puținele surse de informații obiective despre ceea ce se întâmplă în prima linie.

 • 🙂 Vecinii, și nu numai

Războiul declanșat de Rusia, politica guvernamentală represivă și „mobilizarea” haotică au forțat mulți cetățeni să părăsească țara; de pe urma acestor procese au beneficiat câteva țări în care rușii și-au mutat capitalul. Se poate ca PIB-ul Turciei să fi crescut cu 5,3% până la sfârșitul anului 2022 (ceea ce, totuși, nu va salva țara de la o inflație record, nici moneda de la scădere), cel al Kazahstanului și al Uzbekistanului cu 3%, al Kârgâzstanului cu 6%, al Azerbaidjanului cu 4,3%.

Economiile Armeniei și Georgiei au beneficiat cel mai mult de pe urma emigrației în masă a rușilor – dat fiind faptul că aceste țări sunt cele mai potrivite pentru relocare: nu este necesară viză, iar perioadele de ședere permise sunt de șase luni, respectiv un an. Înainte de războiul din Ucraina, FMI se aștepta ca economia Georgiei să crească cu 5,9%, acum se așteaptă la o creștere de 10%. În total, rușii au transferat peste un miliard de dolari în Georgia și există aproape 700 de milioane de dolari în conturile rusești din băncile georgiene.

Armenia se așteaptă la o creștere de 13% a PIB-ului, iar șeful Băncii Centrale a declarat în mod explicit că prognoza a fost îmbunătățită grație afluxului de ruși în țară. „Am văzut o creștere cu 25% a capitalului uman în sfera IT. Oameni talentați și bine educați se mută în Armenia, iar acest lucru poate avea un efect de durată”, spune Martin Galstian, guvernatorul Băncii Centrale. Datorită afluxului de bani, monedele naționale ale Georgiei și Armeniei au devenit lideri mondiali în termeni de creștere. Dramul armean a crescut cu peste 22% față de dolar, în timp ce lariul georgian a crescut cu 16%.>>

Cum ocolește Rusia sancțiunile petroliere la scară industrială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here