Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş a declarat luni, după discuţiile din cadrul Comisiei de etică a Colegiului cu dr. Flavia Groşan, că aceasta nu va fi sancţionată, concluzia generală a acestei întâlniri fiind încrederea în sistemul medical.

Timp de o oră, doamna dr. Flavia Groşan a discutat cu comisia de etică, s-au clarificat aspecte legate de etica şi deontologia medicală şi unele afirmaţii vehiculate de dânsa în spaţiul public. Au fost discutate aspecte legate de managementul medical al pacienţilor cu forme uşoare, medii şi grave de COVID, probleme de comunicare – foarte importantă această empatie şi comunicare pe care doamna dr. Groşan o arată faţă de pacienţii dânsei. Nu există elemente de neîncredere legate de colegii care lucrează în spital. Doamna doctor împreună cu comisia de etică şi deontologie a decis că nu este bine o generalizare la nivelul întregului sistem sanitar a unor anumite cazuri particulare, care să fie date tot timpul de exemplu. Opiniile faţă de diferitele medicamente sunt diferite în lumea medicală, fiecare îşi are locul şi rostul lui, iar protocolul pentru COVID-19 de la nivel naţional trebuie respectat în spitalele unde se tratează pacienţi COVID, structuri de stat sau private. Ca o concluzie amiabilă între doamna doctor şi Comisia de etică este că doamna doctor nu va fi sancţionată, de fapt această comisie nici nu are atribut de a sancţiona„, a declarat, pentru Agerpres, dr. Carmen Pantiş.

Comisia de etică a fost alcătuită din trei medici: preşedintele Dănuţ Dejeu, dr. Şerban Bembea şi dr. Aurel George Mohan. Din partea Colegilor Medicilor au fost invitaţi trei medici, care au participat, punctual şi într-un procent redus, la discuţii. Comisia, prin preşedintele Dejeu, a transmis concluzia preşedintelui Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş.

Doctoriţa Flavia Groşan a venit la comisie însoţită de o avocată, însă încă de la începutul întâlnirii preşedintele Dejeu a precizat că „nu o acuză nimeni de nimic”.

Dr Carmen Pantiş a mai menţionat că în urma acestei întâlniri de la Comisia de etică, nu se va ajunge la o discutare a cazului dr Flavia Groşan în Comisiile de jurisdicţie sau de Disciplină ale Colegiului Medicilor Bihor.

Şefa Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, anunţase, joi, că medicul pneumolog Flavia Groşan a fost invitată pentru luni la o discuţie cu Comisia de etică şi deontologie medicală, după ce instituţia s-a autosesizat în urma afirmaţiilor acesteia, publicate într-un ziar central, privind protocoalele din spitale pentru tratamentul COVID-19.

Noi, Colegiul Medicilor Bihor, nu contestăm calităţile profesionale ale doamnei doctor, pentru că o ştim. Este medic primar, pneumolog, cu competenţe în bronhoscopie, a avut întotdeauna o activitate medicală de foarte bună calitate, dar, dar, subliniez, afirmaţiile pe care le-a făcut în presa centrală legate de activitatea medicilor din spitale considerăm că sunt încălcări grosolane ale deontologiei şi eticii medicale. Şi pentru acestea am invitat-o pur şi simplu, pe luni, la o discuţie cu Comisia de etică şi deontologie medicală la Colegiul Medicilor Bihor”, declarase dr. Carmen Pantiş joi.

Acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune. Am rugat-o să-și exprime anumite rețineri legate de colegii din spital și dânsa ne-a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital”, a mai declarat Carmen Pantiș, potrivit bihon.ro.

Medicul orădean Flavia Groșan nu a fost sancționată în urma ședinței de luni a Colegiului Medicilor Bihor. A venit însoțită de avocat, însă membrii comisiei de etică i-au explicat că nu este vorba despre o anchetă, ci despre o simplă discuție pe marginea afirmațiilor sale.

Nu avem reclamație care să întrunească condițiile unui malpraxis. Reclamația venită pe mail de la colega noastră din București nu întrunește reclamația de malpraxis. Nu a fost anchetată, a fost audiată. Doamna doctor va continua să-și trateze pacienții exact cum a făcut-o până acum. Toate cazurile grave vor fi îndrumate spre spital unde există analize mai complexe și a unui tratament de suport”, a mai declarat șef Colegiului Medicilor Bihor.

Flavia Gorșan susține că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți, că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% pot să se trateze acasă. Declarațiile sale au fost aproape unanim respinse de colegii pneumologi. De asemenea, aceasta ar avea o schemă proprie de tratament cu medicamente pe care le numește „copiii mei”. 

Controversa a apărut după ce medicul a susținut că a tratat mii de pacienți și că boala COVID-19 este „o răceală zdravănă, o gripă mai fițoasă un pic”. 

Nu o mie, eu am mii, pentru că într-o casă sunt 3-4 pacienți COVID și pe toți patru i-am tratat. Deci sunt mii, mii și mii de pacienți care au mers foarte bine. Acum, că ar fi ajuns în spital da, știu trei cazuri care au ajuns în spital, că nu sunt perfectă nici eu, poate sunt mai mulți, nu știu. În general feedback-ul e foarte bun de la pacienții mei”, susține aceasta.

Groșan a precizat ca „vedeta” schemei sale de tratament este Claritromicina, care „nevoie de ajutoare”, alte doua medicamente pe care le-a numit „regele” și „regina”. „Am făcut o poveste”, spune medicul din Oradea.

Medicul Carmen Pantiș, șefa Colegiului Medicilor din Bihor, este un medic cunoscut la nivel național. Instituția pe care o conduce a decis luni, 22 martie, că doctorița Flavia Groșan, medicul care spune că a vindecat mii de pacienți de COVID prin tratamente atipice, nu va fi sancționată din motive de simpatie populară, scrie ziare.com.

A fost o discuție amiabilă, cu doamna doctor (n.r. – Flavia Groșan), în care dânsa și-a exprimat dragostea față de pacienți, empatia față de ei.

Am dorit să precizez că este vorba despre încălcarea articolelor 10 și 22, din codul de deontoogie profesională, legat de denigrarea unor colegi și de afirmarea în spațiul public a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost confirmate prin studii științifice„, a spus aceasta conform ebihoreanul.ro.

Acest val imens de simpatie confirmă că tratamentele doamnei doctor sunt bune. Am rugat-o să-și exprime anumite rețineri legate de colegii din spital și dânsa ne-a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital„, a mai declarat Carmen Pantiș pentru publicația locală Bihon.ro.

Pantiș a adăugat că din discuții, la care ea personal nu a participat, a reieșit că „doamna doctor va continua să își trateze pacienții exact cum a făcut-o până acum„, precizând însă că, potrivit spuselor doctoritei Groșan, „toate cazurile grave vor fi direcționate spre spital”.

„În concluzie, aceasta nu primește nicio sancțiune și aceasta autosesizare a Colegiului Medicilor s-a terminat azi”, a spus Pantiș.

Șefa Colegiului Medicilor a precizat că audierea pneumologului Flavia Groșan a fost făcută de Comisia de etică și deontologie medicală a organizației, subliniind, totodată, că nu a fost vorba de o anchetă la adresa doctoriței, ci despre „o discuție amiabilă”.

Practic, a explicat Pantiș, Comisia de Etică nu are cum să fixeze sancțiuni, ci doar Comisia de Disciplină, care se poate sesiza numai dacă ar exista o reclamație vizând acte de malpraxis, ceea ce nu există.

*Ce scrie în articolele 10 și 22 invocate de Carmen Pantiș

Conform unei postări pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din Oradea, Art.10, „de-a lungul întregii sale activități, medicul își vă respecta confrații, ferindu-se și abținându-se să îi denigreze”

Art.22, lit. k constituie fapt și act nedeontologic „respingerea publică, cu excepția dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor mijloace de diagnostic, tratament și profilaxie recunoscute de comunitatea științifică academică medicală, precum și recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate științific”.

*Cine este dr.Carmen Pantiș

Doctorita Carmen Pantiș este președinte al Colegiului Medicilor Bihor și coordonator al Programului de Transplant Bihor.

Conform CV-ului de pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor Bihor, Carmen Pantiș este președintele instituției din 2011.

De asemenea, este șef de lucrări la Catedra de Chirurgie, Disciplina ATI a Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea.

Este medic primar ATI în Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, are competență în medicina de urgență, atestat de îngrijiri în medicină paliativă și atestat în management sanitar, coordonator regional de transplant.

Carmen Pantiș a obținut titlul de PhD în medicină în anul 2008, domeniul Farmacologie.

A fost manager al SCJU Oradea între anii 2010 și 2011.

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 1988.

Este membră în Comisia ATI a Ministerului Sănătății, s-a implicat în identificarea donatorului de organe și dezvoltarea medicinei de transplant în România, fiind recunoscută pe plan național și european.

În 2018 la Congresul Mondial al Societății de Transplant care a avut loc la Madrid a primit premiul Women în Transplantation Unsung Hero Award.

A contribuit la publicarea a 7 cărți și 21 lucrări de specialitate în medicina de transplant, anestezie și terapie intensivă, farmacologie.

Este membru în Societatea Româna de Anestezie (SRATI), ROSPEN, ROMTRANSPLANT, Societatea Europeană a Transplantului de Organe (ESOT),Societatea Mondială de Transplant (TTS), Societatea Europeană de Anestezie (ESA), Societatea Europeană de Terapie Intensivă (ESICM).

A terminat Liceul de Chimie Industrială Sinteza, Oradea, Bihor, iar medicina a studiat-o la Universitatea de medicină și farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca.

„Sunt medic primar ATI (anestezie terapie intensivă ), Coordonator regional de transplant în județul Bihor, asistent universitar la Catedra de Chirurgie a Facultății de medicină din Oradea, disciplina de anestezie terapie intensivă și medicină de urgență, președinte al Colegiului Medici Bihor din 15 decembrie 2011.

Am competență în medicina de urgență, atestat de îngrijiri în medicina paliativa, management sanitar. Sunt doctor în medicină din 2008. Sunt căsătorită, am 2 copii: o fetiță studentă la Viena la drept comercial și un băiat de 12 ani, în clasa a VI- a, la Liceul Emanuel”, a spus Dr. Pantiș într-un interviu pentru oradeainimagini.ro.

*Legăturile dintre Pantiș și politică

Medicul Carmen Pantiș nu este străină nici de politică. În decembrie 2019, PNL Bihor anunța că doctorița este consilier județean din partea acestei formațiuni politice.

„Salutăm validarea mandatului de consilier județean din partea #PNL, a doamnei doctor Carmen Pantiș, medic anestezist la Spitalul Clinic Județean din Oradea și coordonator județean al Programului Național de Transplant de organe și țesuturi, asigurând coordonarea operațiilor pentru prelevare efectuate în această unitate”.

*Coordonator al Programului de Transplant Bihor

Înainte să ajungă în centrul atenției după declarațiile făcute despre dr Flavia Groșan, doctorita Pantiș era cunoscută că un medic reputat, coordonator al Programului de Transplant Bihor.

*I se spunea „medicul care transformă moartea în viață”.

A luptat cu prejudecățile oamenilor, a petrecut nopți albe în spital și a strâns în jurul ei o echipă cu care a făcut minuni. A știut să transforme moartea unei persoane în șansă la o nouă viață pentru altele, iar pentru asta a simțit durerea unor familii și fericirea altora, conform Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here