Donald Trump a solicitat ”amestecul” Ucrainei în alegerile prezidenţiale ameriane din 2020 într-o convorbire la telefon cu preşedintele Volodimir Zelenski, iar Casa Albă a încerat după aceea să facă astfel încât acest apel telefonic să rămână secret, acuză un lansator de alertă într-un document exploziv dezvăluit joi, relatează AFP, citat de News.ro.

Publicarea acestui document sporeşte şi mai mult presiunile asupra preşedintelui american, împotriva căruia democraţii au deschis marţi o procedură de destituire, un demers extrem de rar şi cu consecinţe grave, cu aproape 400 de zile înaintea scrutinului.

Într-un tweet scris cu majiscule, Donald Trump i-a îndemnat pe republicani ”să se bată”.

”Viitorul ţării este în joc”, a adăugat miliardarul, care denunţă de două zile ”cea mai rea vânătoare de vrăjitoare din istoria Statelor Unite”.

Criza îşi are rădăcinile într-o convorbire telefonică de la 25 iulie între Donald Trump şi Volodimir Zelenski, în cursul căreia preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, aflat între favoriţii în alegerile primare democrate în vederea alegerilor din 2020.

Conversaţia a provocat îngrijorarea unui misterios avertizor de integritate, un membru al serviciilor americane de informaţii, care a transmis la începutul lui august o semnalare cu privire la conţinutul acestui apel telefonic.

Preşedintele ”a folosit capacităţile funcţiei sale pentru a solicita amestecul unei ţări străine în alegerile din 2020 în Statele Unite”, denunţă el în acest document, făcut public joi, în urma unei înfruntări dure între Congres şi Executiv.

În zilele care au urmat acestei convorbiri la telefon, avocaţii Casei Albe ”au intervenit pentru a «închide» toate arhivele legate de apelul telefonic”, ordonând ca acestea să fie conservate într-un ”sistem electronic distinct” de cel folosit de obicei.

În opinia sa, acest lucru dovedeşte că anturajul preşedintelui ”înţelegea gravitatea a ceea ce s-a întâmplat”.

El adaugă că, potrivit surselor sale, doi oficiali de rang înalt americani au ”sfătuit (apoi) autorităţile ucrainene cu privire la modul de a «ocoli» cererile preşedintelui”.

”MUŞAMALIZAREA CAZULUI”

Autorul acestei semnalări, considerată ”credibilă” de către inspectorul general al serviciilor de informaţii, precizează că nu a asistat în mod direct la apelul telefonic, dar că a discutat cu cinci oficiali ”foarte îngrijoraţi” de acest apel telefonic.

Audiat joi în Congres, directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Joseph Maguire, care a blocat transmiterea acestei semnalări, a declarat că nu cunoaşte identitatea avertizorului de identitate.

”Nimic nu  s-a schimbat odată cu publicarea acestei semnalări”, a respins Casa Albă, într-un comunicat, evocând o ”compilaţie de poveşti de a treia mână şi articole de presă”, ”care nu arată nimic nepotrivit”.

Însă democraţii au denunţat o încercare a Casei Albe de a muşamaliza cazul.

”Preşedintele ne-a trădat ţara şi a încercat să o ascundă”, a acuzat congresmenul Mike Quigley.

Publicarea cu o zi înainte a dării de seamă cu privire la convorbirea telefonică aflată în centrul scandalului a provocat acelaşi tip de reacţie.

Trump şi Zelenski au catalogat această discuţie drept ”nevinovată” şi ”normală”, iar democraţii au denunţat-o drept ”copleşitoare”.

În această discuţie, asimetria relaţiei este notabilă, dar Trump nu agită vreo ameninţare concretă. El îl invită, în schimb, pe Zelenski la Casa Albă.

Statele Unite au ”fost foarte, foarte bune cu Ucraina”, fără ca acest lucru să fie ”neapărat reciproc”, subliniază Donald Trump, după care îl evocă pe Joe Biden şi afacerile în Ucraina ale fiului acestuia Hunter Biden.

”Mulţi oameni vor să ştie mai multe despre subiect, deci ar fi formidabil dacă aţi putea să vă aplecaţi asupra acestui lucru”, îi spune el lui Volodimir Zelenski, un novice în politcă, ales în aprilie la conducerea ţării sale, foarte dependente de ajutorul american.

Cu aproximativ 400 de zile înainte de scrutin, şefa democraţilor în Congres, Nancy Pelosi, a anunţat marţi, după ce i-a temeperat pe înfocaţii din rândul formaţii sale timp de luni de zile să nu facă acest lucru, că Camera Reprezentanţilor va lansa o procedură de destituire împotriva preşedintelui.

Ţinând cont de majoritatea democrată în Camera Reprezentanţilor, Donald Trump riscă să fie pus sub acuzare („impeachment” în engleză), ceea ce li s-a întâmplat doar unui număr de doi dintre predecesorii săi.

Având în vedere că republicanii controlează Senatul care, potrivit Constituţiei, va fi însărcinat să-l judece, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite are şanse mari să rămână în post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here