Casa Albă: Atacurile masive ale Rusiei în Ucraina sunt ”brutale” şi ”nejustificate”

Atacurile masive cu rachete şi drone ruseşti în care au fost ucise cel puţin nouă persoane, joi, în Ucraina, sunt „brutale” şi „nejustificate”, a denunţat Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Este „covârşitor să vedem aceste atacuri brutale, nejustificate asupra infrastructurilor civile din Ucraina”, a declarat Olivia Dalton, purtătoare de cuvânt a executivului. Atacurile au cauzat întreruperea alimentării cu energie a unei părţi din populaţie precum şi temporar a centralei nucleare din Zaporojie.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei, a anunţat Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale, printr-un comunicat preluat de Reuters. S-a redus astfel riscul unei catastrofe după avariile provocate de bombardamentele ruseşti.

Ceva mai devreme în cursul zilei, alimentarea cu energie a centralei fusese întreruptă şi intraseră în funcţiune generatoarele diesel de rezervă. Acestea constituie ultima soluţie pentru evitarea supraîncălzirii combustibilului nuclear, însă combustibilul disponibil poate asigura răcirea doar timp de zece zile.

Ucraina acuză Rusia de întreruperea alimentării centralei, însă oficialii din partea ocupată de ruşi a regiunii Zaporojie susţin că este vorba de o „provocare” ucraineană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here