VIDEO | Iohannis, discuții cu premierul și președintele din Singapore. Miza: extinderea cooperării economice

Sursa: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, vineri, de preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, la Palatul Prezidenţial Istana, şeful statului român afirmând că discuţiile au vizat aprofundarea şi extinderea relaţiilor bilaterale dintre România şi Singapore. Iohannis a exprimat interesul special pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional, transmite News.ro.

ACTUALIZARE: Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a evidenţiat obiectivul României de a creşte nivelul relaţiei bilaterale cu Republica Singapore şi de a marca o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere convergenţa de valori şi principii. De asemenea, preşedintele României a evocat un set de obiective comune urmărite de ambii preşedinţi, precum politicile de incluziune, dezvoltarea economică şi socială, precum şi tranziţia verde.

Cei doi şefi de stat au discutat despre rezultatele iniţiativelor şi acţiunilor derulate în scopul promovării societăţii informaţionale şi securităţii cibernetice, a educaţiei, a egalităţii de gen, a acţiunii pentru climă şi a tranziţiei energetice verzi.

”Preşedintele României a exprimat interesul special pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. În context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul României de atragere a investiţiilor singaporeze, evocând faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, şi a menţionat că România vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire şi la faptul că la Bucureşti se află sediul Centrului European de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice”, a arătat sursa citată.

Preşedintele României a prezentat obiectivele de interconectare ale Iniţiativei celor Trei Mări şi a menţionat că va găzdui, în acest an, la Bucureşti, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, şi a pledat pentru participarea reprezentanţilor mediului de afaceri din Singapore în cadrul proiectelor prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe fondul consecinţelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Iohannis a evocat sprijinul consistent şi multidimensional al României pentru Ucraina şi solidaritatea faţă de cetăţenii ucraineni, încă din primele zile ale conflictului. De asemenea, el a prezentat implicarea puternică a ţării noastre în asigurarea securităţii alimentare globale prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai transmis că România sprijină ferm dialogul şi cooperarea constructivă dintre Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), conform Parteneriatului Strategic încheiat în 2020 şi a arătat că ţara noastră rămâne un puternic susţinător al pieţelor deschise şi al comerţului liber, obiective împărtăşite şi de Republica Singapore.

”Preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, a subliniat potenţialul extrem de important al relaţiei bilaterale pe fondul creşterii rolului şi importanţei României în Uniunea Europeană şi NATO, precum şi la nivel regional, inclusiv în contextul geopolitic actual generat de efectele războiului din Ucraina. De asemenea, preşedintele Republicii Singapore a evidenţiat importanţa creşterii investiţiilor şi comerţului bilateral, având în vedere oportunităţile oferite de sectoare precum IT&C, securitate cibernetică şi turism. Cei doi şefi de stat au agreat că România şi Singapore beneficiază de toate avantajele pentru a juca rolul de punte de legătură între cele două regiuni de apartenenţă”, a menţionat sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Iohannis a fost însoţit de soţia sa, Carmen, în vizita la Palatul Prezidenţial Istana.

”Discuţii excelente cu preşedintele Republicii Singapore Halimah Yacob despre modalităţile de a aprofunda şi a extinde relaţiile bilaterale dintre România şi Singapore, bazate pe aceleaşi valori şi principii”, a scris el pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, o vizită oficială în Japonia, urmată de o vizită de stat în Republica Singapore, joi şi vineri. În Singapore, este prima vizită a unui preşedinte român în ultimii 20 de ani.

”Consolidarea rolului României în spaţiul indo-pacific este un obiectiv important al politicii externe a României, având în vedere reaşezările geopolitice globale, dar şi interesul de a consolida dialogul politic, relaţiile economice şi cele investiţionale, cu accent pe domenii de vârf. Totodată, România, ca stat membru al Uniunii Europene, acţionează în baza şi pentru valorificarea Strategiei UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptate în 2021, aducând o contribuţie solidă la implementarea acesteia”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Vizita de stat a preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Singapore marchează intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare, ”având în vedere convergenţa de valori şi principii, fiind prima vizită la nivel de Preşedinte al României în această ţară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale”.

Preşedintele Klaus Iohannis are programate convorbiri oficiale cu preşedintele Halimah Yacob şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.

”Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde”, a arătat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit acesteia, în materie de cooperare economică şi sectorială între România şi Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, inclusiv de la faptul că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale.

”De asemenea, cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investiţiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul în care Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte la Bucureşti, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creşterea contribuţiilor la Fondul de Investiţii al Iniţiativei”, a precizat instituţia citată.

Totodată, Preşedintele României va sublinia contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară globală şi va prezenta potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea cu Europa Centrală şi nu numai.

Klaus Iohannis, convorbiri cu Prim-ministrul Republicii Singapore: Şeful statului a prezentat demersurile de extindere a capacităţii portului Constanţa şi a menţionat potenţialul pe care portul şi Dunărea le au pentru conectarea între Europa şi Asia

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, cu prilejul vizitei de stat în Republica Singapore, convorbiri cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong. Şeful statului a prezentat demersurile de extindere a capacităţii portului Constanţa şi a menţionat potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea între Europa şi Asia şi a subliniat contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară globală prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume. La rândul său, Prim-ministrul Lee Hsien Loong a subliniat convergenţa de poziţii şi interese ale celor două state în actualul context geopolitic şi importanţa respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli, cu Carta ONU în centrul său şi a accentuat obiectivul comun de a consolida relaţia bilaterală şi de a extinde investiţiile în sectoare de interes comun, transmite News.ro.

”Cu prilejul vizitei de stat în Republica Singapore, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 10 martie 2023, convorbiri cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis obiectivul României de a extinde şi aprofunda cooperarea bilaterală cu Republica Singapore. Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali au evidenţiat potenţialul ridicat de cooperare în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a prezentat demersurile de extindere a capacităţii portului Constanţa şi a menţionat potenţialul pe care portul Constanţa şi Dunărea le au pentru conectarea între Europea şi Asia. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară globală prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat obiectivele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări pe care România îl va găzdui în luna septembrie, precum şi relevanţa în plan securitar a Formatului Bucureşti 9, inclusiv ca platformă de consultare transatlantică, evocând recenta reuniune la care a participat şi Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

”Discuţiile au mai prilejuit un schimb de opinii cu privire la gestionarea impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, din punct de vedere umanitar, economic şi alimentar, dar şi în ceea ce priveşte necesitatea respectării principiilor înscrise în Carta ONU. La rândul său, Prim-ministrul Lee Hsien Loong a subliniat convergenţa de poziţii şi interese ale celor două state în actualul context geopolitic şi importanţa respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli, cu Carta ONU în centrul său. De asemenea, premierul singaporez a accentuat obiectivul comun de a consolida relaţia bilaterală şi de a extinde investiţiile în sectoare de interes comun”, se mai arată în comunicat.

 

 

viewscnt

Președintele Iohannis, primit de împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako / Întâlnire cu premierul Fumio Kishida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here