Dronă americană, doborâtă de un avion rusesc deasupra Mării Negre. Casa Albă: Mesajul rușilor, un eșec / Președintele Biden a fost informat

Preşedintele american Joe Biden a fost informat marţi despre incidentul petrecut deasupra Mării Negre, în care un avion de vânătoare Su-27 al forţelor ruse a lovit elicea unei drone militare americane de supraveghere Reaper, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Deşi astfel de interceptări au mai avut loc, aceasta este notabilă pentru că a fost ‘nesigură şi neprofesionistă’ şi a cauzat doborârea aparatului american, a afirmat Kirby. ‘Aşadar, a fost unică din acest punct de vedere’, a adăugat el.

‘Departamentul de Stat va discuta în mod direct cu omologii lor ruşi şi vor exprima îngrijorările noastre în legătură cu această interceptare nesigură şi neprofesionistă’, a mai declarat Kirby.

‘Dacă mesajul pe care (ruşii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta’, a afirmat el.

‘Marea Neagră nu aparţine vreunei ţări, iar noi vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea naţională în această parte de lume’, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Totodată, Statele Unite au anunţat marţi convocarea ambasadorului rus.

Armata rusă recunoaşte că două avioane de vânătoare ruseşti au interceptat marţi o dronă americană la Marea Neagră, însă dă asigurări că nici nu au lovit-o şi nici nu i-au cauzat prăbuşirea, contrar acuzaţiilor Statelor Unite, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În urma unei manevre brutale (…),. drona (de tip) MQ-9 a început un zbor necontrolat, a pierdut altitudine şi a lovir suprafaţa apei”, anunţă Ministerul rus al Apărării, care precizează că cele două avioane de vânătoare nu au deschis focul şi nu au avut ”contact” cu drona.

”Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operaţiuni în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de către un avion rusesc, cauzând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul James Hecker.

Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, când un stat membru NATO, care suţine Ucraina, recunoaște că pierde echipament pe care-l operează el însuşi în această regiune puternic inflamată.

Marea Britanie şi-a actualizat strategia de politică externă / R. Moldova primește o atenție sporită

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here