Un avion rus de vânătoare de tip Su-27 a lovit o dronă americană de tip Reaper la Marea Neagră, anunţă armata americană

breaking news

Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, anunţă armata americană, relatează AFP, citată de News.ro.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

 

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc.

El a fost introdus în serviciu în 1985.

El a condus la multe variante – Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here