Cât de sigură este energia nucleară? Doar cea solară o întrece

Sursa: Wikipedia

În ciuda câtorva dezastre notabile, energia nucleară este una dintre cele mai puțin fatale surse de energie, notează The Economist.

<< Șocul cauzat parțial de războiul Rusiei din Ucraina va transforma industria energetică globală. Guvernele din Occident caută să pună capăt dependenței lor de petrol și gaze rusești, ceea ce oferă un impuls alternativelor ecologice. Iar acestea includ și centralele nucleare. Unele țări, inclusiv Germania, se tem în continuare de un alt Cernobîl sau Fukushima. Dar chiar și atunci când luăm în considerare dezastrele, energia nucleară este foarte sigură.

Un terawatt-oră (TWh) de energie electrică din energia nucleară este asociat cu 0,03 decese (inclusiv decese indirecte din dezastre și accidente la locul de muncă, la centrale). Acest lucru o face chiar mai sigură decât energia eoliană, care este asociată cu 0,04 decese per TWh, în mare parte din accidente în timpul procesului de instalare, înec pe sit-uri offshore și coliziuni de elicopter cu turbinele. Doar energia solară este mai puțin mortală decât cea nucleară. Cărbunele este cel mai mortal, din cauza poluării aerului pe care o provoacă: un TWh este legat de 24,6 decese.

De regulă, cele mai sigure surse de energie sunt și cele mai ecologice. Energia nucleară produce doar patru tone de gaze cu efect de seră per gigawatt-oră de energie electrică (GWh), la fel ca energia eoliană (include emisiile provenite din extracția combustibililor, transportul și întreținerea unei centrale). În ciuda acestui fapt, energia nucleară utilizată pentru producerea de energie electrică a fost în declin din 2001 și acum reprezintă doar o zecime din totalul global. Combustibilii fosili încă produc cea mai mare parte a energiei electrice din lume: cărbunele, gazul și petrolul au reprezentat anul trecut aproximativ 62%. Ponderea surselor regenerabile a crescut în ultimul deceniu, totuși energia eoliană reprezintă doar 7% din total, iar energia solară 4%.

De ceva vreme, energia nucleară are o problemă de imagine. Accidentele majore au făcut-o să pară mai mortală decât este, iar stocarea deșeurilor nucleare rămâne controversată. Dar atitudinile se schimbă. Germania plănuise să închidă până la sfârșitul anului cele trei centrale nucleare rămase. Acum, pe fondul preocupărilor legate de dependența țării de gazul rusesc și de creșterea prețurilor la energie, guvernul său pare să-și reconsidere poziția. Marea Britanie construiește prima sa centrală nucleară nouă în mai bine de două decenii. Iar în Franța, guvernul urmează să plătească 9,7 miliarde de euro (9,9 miliarde de dolari) pentru naționalizarea completă a Électricité de France, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din lume, pentru a ajuta la finanțarea a șase noi reactoare nucleare. Nuclearul pare să fie din nou în vogă. >>

Energia nucleară. Excepția franceză și lecțiile ce decurg din experiența fără egal a Parisului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here