Câți bani a pus la bătaie Guvernul Orban pentru întărirea cu traseism politic a PNL înainte de alegeri

Foto: INQUAM/George Călin

Cât costă migrația politică în contul PNL? Europa Liberă a realizat un calcul al banilor alocați de Guvernul Orban pentru a-și securiza partidul înainte de alegerile locale cu primari racolați de la PSD.

Primarii PSD care au trecut la PNL nu au fost uitați la împărțirea banilor pentru teritoriu, iar aproape 57 de milioane de lei vor ajunge la aceștia, scrie Europa Liberă.

În fruntea plutonului se remarcă primarii din Teleorman, care au obținut plafonul maxim după ce au plecat la PNL.

Municipiile Timișoara și Iași, conduse de primari PNL, se numără printre cele care primit mulți bani în urma repartizării care a fost decisă la Palatul Victoria. În schimb, mai multe municipii reședință de județ cu primari de la PSD nu au primit nici un leu. Localitățile cu primari UDMR au obținut și ele sume consistente. Banii din Fondul de Rezervă al primului-ministru au fost împărțiți cu două săptămâni înaintea alegerilor locale.

Județul Teleorman a fost mulți ani un fief al PSD, fiind controlat cu mână forte de Liviu Dragnea aproape două decenii. Condamnarea fostului președinte PSD la trei ani și jumătate de închisoare, în mai 2019, și instalarea guvernului Orban la Palatul Victoria au produs anumite mutații în acest județ roșu.

Șapte primari care în 2016 au candidat cu sigla celor trei trandafiri au decis în 2020 să facă pasul spre săgeata liberală. La rectificarea bugetară, sumele alocate primăriilor lor de către Executiv au fost printre cele mai generoase din județ.

Municipiul reședință de județ, Alexandria, care are primar PSD, nu a primit vreun leu în urma rectificării bugetare.

Mai norocoase au fost municipiile Roșiorii de Vede și Turnu Măgurele, conduse de primari PSD, au primit câte 900.000 de lei de la centru. Primarii care au trecut la PNL de la PSD nu au fost nici ei uitați.

Dacă în medie, alocarea pentru o comună în județ a fost de 250.000 de lei, fiecare dintre cele șapte comune cu primari trasnsferați de la PSD la PNL a primit de trei ori mai mult- 740.000 de lei (aproape 151.000 de euro).

Comunele în Teleorman cu candidați PNL, foști primari PSD:

  • Călinești – 740.000 lei
  • Crângu – 745.000 lei
  • Crevenicu – 745.000 lei
  • Dobrotești – 740.000 lei
  • Smîrdioasa – 745.000 lei
  • Ștorobăneasa – 740.000 lei
  • Vitănești – 745.000 lei

Primăria din Suhaia, care este condusă de soția actualului secretar general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, a primit și ea în urma rectificării suma de 750.000 de lei.

Și alți primari PNL din județul Teleorman au primit de la centru sume de peste 700.000 de lei.

Cele mai multe comune cu primari de la PSD, care însă au rămas loiali partidului, au obținut 250.000 de lei.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here