Câţi oameni s-au infectat cu coronavirus după spectacolele pilot de la Cluj şi Bucureşti

Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministerul Culturii a derulat în intervalul 14-16 mai două evenimente pilot, spectacole cu public atât în interior, cât şi în exterior. Acestea au avut loc în interior la Opera Naţională Bucureşti, la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română din Cluj, iar în exterior la Opera din capitală.

Condiţiile de participare a publicului la cele patru evenimente au fost aprobate anterior de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătăţii.
Astfel, fiecare spectator a prezentat la intrare dovada că fie a fost vaccinat contra COVID-19, fie a trecut prin boală, iar cei care nu îndeplineau cele două condiţii au prezentat un test negativ. Totodată, fiecare dintre ei şi-a dat acceptul să fie monitoriozat în următoarea perioadă.
După aproape o lună de la această serie de evenimente, autorităţile au anunţat că un singur participant dintre cei prezenţi la cele patru spectacole-pilot s-a infectat cu SARS-CoV-2. Potrivit Pro TV, persoana infectată a primit rezultatul după opt zile de la concertul organizat la Opera Naţională din Cluj, ceea ce poate însemna, spun epidemiologii, că s-a infectat în altă parte.
Pe parcursul monitorizării, fiecare participant a fost rugat să evite zonele aglomerate, dar şi interacţiunile, cu persoane necunoscute.
Faptul că o singură persoană a fost testată pozitiv după această serie de evenimente arată că ele sunt sigure. Pe viitor, pe măsură ce tot mai mulţi români se vor vaccina, accesul publicului va fi permis la evenimentele sportive şi culturale într-un număr din ce în ce mai mare şi există speranţa că se va reveni la normalitate într-un viitor nu tocmai îndepărtat. Pentru asta, însă, atrag atenţia autorităţile, e nevoie ca românii să se vaccineze pentru a se ajunge la imunitatea de grup, care va stopa definitiv pandemia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here