Caz foarte rar în lumea medicală: O tânără din Mali a născut nouă copii. Mama se simte bine, iar bebeluşii sunt sub supraveghere medicală

O femeie din Mali a născut marţi nouă bebeluşi, cu doi mai mulţi decât observaseră medicii în urma investigațiilor de specialitate, alăturându-se astfel grupului foarte restrâns al mamelor de nonupleţi, a informat miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Sarcina Halimei Cisse, în vârstă de 25 de ani, a fascinat naţiunea din Africa de Vest şi a atras atenţia liderilor săi. Când medicii au anunţat în martie că Halima necesită îngrijiri de specialitate, autorităţile au intervenit, iar femeia a fost transportată cu avionul în Maroc, unde a născut.

”Nou-născuţii (cinci fete şi patru băieţi) şi mama sunt cu toţii bine”, a declarat ministrul Sănătăţii din Mali, Fanta Siby, citată într-un comunicat.

Cisse urma să nască şapte copii, potrivit investigaţiilor medicale cu ultrasunete efectuate în Maroc şi Mali, care nu au reușit să depisteze doi dintre fetuşi.

Toţi bebeluşii au fost aduşi pe lume prin cezariană.

Naşterea nonupleţilor este un eveniment extrem de rar. Din cauza complicaţiilor medicale care survin în cazul unor astfel de sarcini unii dintre fetuşi nu supravieţuiesc.

Cei nouă bebeluși vor rămâne sub supraveghere medicală timp de câteva luni

Tânăra femeie din Mali care a născut recent nouă bebeluşi se simte bine, însă copiii ei născuţi prematur vor rămâne într-o secţie de reanimare timp de „două-trei luni” din cauza greutăţii lor corporale foarte mici, au anunţat miercuri reprezentanţii clinicii private marocane în care a avut loc naşterea, informează AFP.

Acest tip de naştere „este foarte rară, este excepţională”, a declarat profesorul Youssef Alaoui, directorul medical al clinicii Ain Borja din Casablanca, fără să poată însă confirma dacă este vorba despre un nou record mondial.

Bebeluşii vor rămâne „sub supraveghere timp de două sau trei luni, până când vor atinge o greutate matură”, a adăugat reprezentantul clinicii marocane.

Naşterea multiplă prin cezariană a celor nouă bebeluşi – cinci fete şi patru băieţi, cântărind între 500 de grame şi un kilogram – a fost anunţată marţi printr-un comunicat publicat de Ministerul Sănătăţii din Mali.

Halima Cissé, o tânără de 25 de ani originară din Tombouctou, credea că urma să nască septupleţi, bazându-se pe ecografiile realizate în Maroc şi în Mali, însă medicii „au fost surprinşi să vadă că au fost nouă bebeluşi la final”, a precizat Youssef Alaoui.

Recordul mondial în acest domeniu, verificat din punct de vedere medical, datează din anul 2009, când americanca Nadya Suleman – denumită de atunci „Octomum” („Octomama”) – a născut opt bebeluşi, la vârsta de 33 de ani.

Halima Cissé a fost internată în oraşul Bamako, apoi transferată în Maroc pe 30 martie pentru a fi „mai bine monitorizată” din cauza riscurilor asociate unei sarcini „care iese din tiparele normalului”, potrivit aceluiaşi comunicat publicat de autorităţile din Mali.

Ea se afla „în cea de-a 25-a săptămână de sarcină când a fost internată (…), iar personalul medical a intervenit pentru a prelungi sarcina şi pentru a asigura o monitorizare zilnică” până în a 30-a săptămână de sarcină, a precizat Youssef Alaoui.

Atunci când tânăra a suferit primele contracţii, marţi, a fost mobilizată o echipă medicală alcătuită din 10 medici asistaţi de 25 de angajaţi paramedicali.

Fanta Siby, ministrul Sănătăţii din Mali, a ţinut cu această ocazie să salute „profesionalismul echipelor medicale din Mali şi din Maroc”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here