Ce a scos la iveală o captură foto realizată de Stația Spațială Internațională deasupra unei păduri amazoniene

Foto: earthobservatory.nasa.gov

Un astronat de pe Stația Spațială Internațională (SSI) a făcut o fotografie în care apar toate gropile de prospectare făcute de minerii independenți în pădurea amazoniană din statul Madre de Dios din Peru, relatează CNN. Gropile aceste de obicei nu sunt vizibile, însă lumina reflectată a soarelui le-a scos la iveală.

Fotografia a fost realizată pe 24 decembrie 2020. Râul Inamburi și canalele sale sunt vizibile în partea stângă a fotografiei. Râul și gropile traversează pădurea amazoniană din statul peruvian Madre de Dios.

În acest climat cu umiditate ridicată, gropile de prospectare apar ca sute de bazine pline cu apă foarte apropiate. Cel mai probabil săpate de garimperos (mineri independenți), ele sunt concentrate în zone devenite lipsite de vegetație. Aceste acumulări de gropi se află pe locul unor foste râuri, pe fundul cărora s-au depus diverse sedimente, inclusiv aur. Ca dimensiuni, dunga vestică din centrul fotografiei are aproximativ 15 kilometri lungime.

Peru este al șaselea cel mai mare producător de aur din lume, iar statul Madre de Dios găzduiește una dintre cele mai mari operațiuni de minerit independent la nivel mondial. Mineritul este principala cauză a despăduririi din zonă, iar mercurul folosit în procesul de extragere a aurului poluează apele locale. Cu toate acestea, zeci de mii de oameni  din statul Madre de Dios trăiesc de pe urma mineritului independent.

Autostrada Interoceanică din Sud este singura legătură rutieră între Brazilia și Peru. A fost construită în 2011 pentru a stimula comerțul și turismul, însă din cauza extinderii mineritului independent, rezultatul construirii ei pare să fie despădurirea. De asemenea, a făcut zona mai ușor accesibilă pentru oameni. 

Statul Madre de Dios conține o bucată neatinsă din pădurea amazoniană și găzduiește specii precum macaci sau jaguari. În afara zonelor protejate, cum ar fi Rezervația Națională Tambopata, suprafațe de sute de kilometri pătrați au fost transformate într-un pustiu toxic. Creșterea prețului aurului a creat adevărate orașe în junglă, iar zeci de mii de oameni din toată țară participa la o goană după aur modernă.

În 2019, un studiu Monitoring of the Andean Amazon Project (MAAP) a descoperit că mineritul după aur a distrus aproximativ 10.000 de hectare din pădurea amazoniană din Peru în anul precedent, cea mai mare suprafață de la începutul monitorizării, în 1985.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here