Ce acuzații îi aduc procurorii DIICOT managerului Operei din Iași, Beatrice Rancea

Directoarea Operei ieşene, Beatrice Rancea, a fost ridicată luni de la sediul instituţiei şi dusă la audieri de procurorii DIICOT, în urma descinderilor la 26 de adrese, atât din Iaşi, cât şi din Bucureşti, într-un dosar de delapidare şi fals în acte.

Începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane“, arată procurorii potrivit unui comunicat al Parchetului. 

Printre aceste persoane ar fi: Mădălina Ioana Minculescu, fiica vitregă a artistului Cristi Minculescu (IRIS), Daniela Năforniţă-Ştefan, contabila Operei, şi Aligheri Alin Iaţâc, angajat al Operei, relatează Ziarul de Iași.

Potrivit jurnaliștilor ieșeni, toate acuzaţiile par să ţină de achiziţii ale unor produse de proastă calitate luate pe banii mulţi proveniţi de la stat, achiziţii controlate direct de managerul Beatrice Rancea.

În atenția anchetatorilor au intrat şi alte nume ale lumii mondene, precum creatoarea de modă Doina Levintza, care ar fi furnizat costume atât la ONRI, cât şi la ONB.

Perioada verificată de procurori este 2014-2020. Prejudiciul estimat se ridică la 5 milioane de lei.

Cine sunt cei vizați de procurori alături de Beatrice Rancea

Mai mulți angajați ai ONRI, considerați apropiați ai managerului Beatrice Rancea, au fost aduşi luni dimineaţă de acasă, cu maşinile IJP, la sediul instituţiei pentru a asista la percheziţiile efectuate la compartimentul administrativ: Aligheri Iațâc, şef de partidă, secretara ONRI, Iulia Solomon, asistentul de regie Mădălina Minculescu, fiica vitregă a solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, Maria Eşanu, asistent scenografie, Daniela Ştefan Năforiţă, actualul contabil-şef al ONRI, şi Silvia Creţu, actualul şef de audit al ONRI, mai scrie Ziarul de Iași.

La unii dintre ei, precum și la domiciliul provizoriu al managerului ONRI din Iaşi, au fost făcute percheziţii.

Mandatul de percheziţie domiciliară a fost emis în scopul descoperirii şi strângerii probelor cu privire la infracţiunile investigate în cauză, şi anume constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare„, au declarat reprezentanţii DIICOT.

Tot luni, procurorii DIICOT au mers şi la sediul Ministerului Culturii, pentru a ridica documente care stau la baza anchetei.

Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei„, au transmis aceştia.

Cum s-a ajuns la prejudiciul de 5 milioane de lei

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi„, se arată în comunicatul DIICOT.

Mai exact, este vizată perioada de manageriat la ONRI, cât şi perioada de interimat la ONB a lui Beatrice Rancea.

Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte, au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi„, mai spun reprezentanţii DIICOT.

Prejudiciul estimat iniţial este de 5.000.000 de lei.

Levintza, firma de casă pentru decoruri, intră în scenă

Tot luni, la Bucureşti, procurorii DIICOT au descins la firma creatoarei de modă Doina Levintza pentru a ridica documente care fac legătura cu cele două instituţii culturale menţionate. Firma Doinei Levintza a asigurat, teoretic cel puţin, costumele pentru Galele Operei Române din 2018 şi 2019 şi spectacolul Cenuşăreasa.

Asta doar la ONRI. În acelaşi timp, în dosar mai apar şi alte firme care s-au intersectat de-a lungul carierei de manager a lui Beatrice Rancea, cum ar fi Tustream SRL şi Altrax SRL. Cele două au jonglat simultan între cele două opere în perioada „Rancea” prinzând mai multe contracte. Firmele au asigurat diverse servicii, mai ales decoruri.

După descinderile de luni, Marius Aftaragaci, preşedinte sindicat Artis Moldova, a declarat pentru Ziarul de Iași că în cadrul instituției au existat mai multe probleme. „Probleme nu numai de natură de achiziţii financiare pe care foarte puţin le cunoaştem, dar probleme de alt ordin, de organizare, de atmosferă, de oameni care au fost daţi afară, procese şi aşa mai departe. Nu există transparenţă absolut deloc în ceea ce priveşte activitatea de achiţizii financiare sub nicio formă, nu aveam niciun acces noi acolo„, spus el.

De precizat este şi faptul că, anul trecut, Corpul de Control al Ministrului Culturii, Bogdan Ghiorghiu, a efectuat două verificări. Cel puţin în urma uneia au fost descoperite 140 de nereguli.

În urma verificărilor au fost sesizate inclusiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, precum şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, inclusiv inspectorii Curţii de Conturi au definitivat verificările la sesizările primite.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here