Ce arme ar putea furniza China Rusiei

Guvernul chinez este la un pas de a furniza Rusiei arme. Acest lucru îngrijorează Occidentul — stocurile uriașe de muniție în stil sovietic, rachete și echipamente grele ale Armatei Populare de Eliberare, pun pe gânduri. Focus a explorat ce tipuri de arme ar putea transfera Beijingul la Moscova pentru a duce un război major în Ucraina.

Pe 21 martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a detectat semnele cererilor Moscovei către Beijing pentru ca ajutorul militar să fie folosit în timpul invaziei din Ucraina. Cert este că în 2017, Beijingul a anunțat începutul îmbunătățirii eficienței armatei sale. Reechiparea sa completă ar trebui să fie finalizată până în 2035.

Transferul în Rusia a stocurilor de vehicule blindate, artilerie și sisteme de rachete acumulate până în 2023 nu este o misiune ușoară pentru China.

Occidentul va observa imediat acest lucru și va lansa un mecanism de sancționare. Expertul militar Ihor Koziy a explicat pentru Focus amenințările care vizează Washingtonul.

„În timpul întâlnirii dintre Xi Jinping și Vladimir Putin din Rusia, nu a existat nici măcar un indiciu de furnizare de arme. Ipotetic, orice armă din China ar putea veni în Rusia. Astăzi, din cauza blocadei economice, Moscovei îi lipsește un număr mare de arme. În primul rând, armata de ocupație are nevoie de cipuri și drone”, subliniază el.

Rachetele balistice „Dongfen” zboară 14.000 de kilometri

Centrul analitic american RAND acordă cea mai mare importanță dezvoltării rachetelor balistice și de croazieră pentru Forțele Armate. Unele exemplare pot amenința bazele aeriene avansate din SUA. Racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41 lovește ținte la o distanță de 14.000 de kilometri.

Rachetă balistică intercontinentală, rachetă Dongfeng-41, rachetă chineză, armata chineză, arme chineze, arme din ChinaEcran complet
Racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41 lovește ținte la o distanță de 14.000 km

„Din 1996, dintr-o mână de rachete balistice înarmate convențional, China are acum aproximativ 1.400 de rachete balistice și sute de rachete de croazieră”, au estimat experții organizației.

RAND a simulat capacitățile de atac cu rachete ale bazei aeriene Kadenu de pe insula japoneză Okinawa. Mai multe rachete chineze îl pot dezactiva.

Muniție și obuziere ale URSS

Washington Post, citând mai mulți oficiali americani de top, a dezvăluit în februarie că guvernul chinez se gândește să trimită în Rusia arme letale sub formă de obuze de artilerie. Armata rusă își epuizează rapid rezervele, trăgând până la 20.000 de cartușe pe zi.

Sunt luate în considerare muniția cu calibre sovietice – 122 și 152 mm pentru artilerie, 82 și 120 mm pentru mortare și muniția de tanc de 125 mm. Există analogi chinezi de proiectile de 122 mm și 300 mm pentru lansatoare de rachete multiple (RSS), spune expertul în arme Defense Express Oleg Katkov pentru Focus.

„Aceste proiectile pot fi produse în China la cererea clientului. Armata chineză are o cantitate imensă de muniție sovietică”, explică analistul.

Forțele armate chineze au copii directe ale obuzierelor sovietice. De exemplu, obuzierul PL-86 de 122 mm este o copie exactă a calibrului sovietic D-30 de 122 mm și există deja o versiune modernizată a acestuia, PL-96.

„Copiile sunt realizate la un asemenea nivel încât să poată fi asamblate din părți ale obuzierelor sovietice și chineze și va funcționa. Și dacă semnele de identificare sunt îndepărtate din copia chineză, va fi foarte greu să o distingem de original. ”, spune Katkov.

Potrivit expertului, vehiculele de luptă ale infanteriei chineze (IPV) sunt diferite din punct de vedere vizual și este practic imposibil să le livrezi pentru a ocoli sancțiunile occidentale. Fabricat în China, BMPWZ-501, prototipul sovietic BMP-1, a intrat în serviciul Grupului 38 de armate de elită al Armatei Populare de Eliberare în anii 1990, care era staționat lângă Beijing.

WZ-501, vehicul de luptă pentru infanterie chineză, armata chineză, arme chinezești, arme din ChinaEcran complet
BMP-ul chinezesc WZ-501 este o copie a BMP-1 sovietic

Este dificil să confundați mașina ZBD-86 cu BMP-2 sovietic. În această versiune, producătorii chinezi nu au copiat complet analogul, ci l-au adăugat pe al lor.

Vehicul de luptă al infanteriei chineze, armata chineză, arme chineze, arme din ChinaEcran complet
Scenariul cel mai probabil acum este transferul în Rusia a unor copii ale echipamentului și muniției militare sovietice

„Cu cât armele sunt mai complexe, cu atât diferențele sunt mai evidente. Cu atât este mai dificil să le ascunzi pentru transferul la Moscova. Scenariul cel mai probabil acum este transferul de copii ale echipamentului și muniției militare sovietice. Trebuie adăugat că transferul unui număr mare de astfel de proiectile reprezintă o amenințare pentru Ucraina. China poate oferi ateliere separate pentru producția lor pentru nevoile armatei ruse”, consideră expertul Defense Express.

Sistemele avansate de apărare aeriană ale Chinei sunt mai bune și mai ieftine decât S-300

Institutul Regal Britanic de Cercetare pentru Apărare (RUSI) a scris deja despre sistemele integrate de apărare aeriană (IADS) ale Chinei. Sistemele de apărare cu mai multe straturi includ o serie de senzori din sol și aer, precum și rachete sol-aer.

Unul dintre aceste sisteme este HQ-9, un analog al sistemului rusesc de rachete antiaeriene S-300. Dar IADS-ul chinezesc este mai puțin integrat decât cel rusesc, dar mai mobil. Este format din sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune HQ-9 și SA-21 și mai multe sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune.

HQ-9, apărarea antiaeriană a Chinei, apărarea antiaeriană HQ-9Ecran complet
HQ-9 este un analog al complexului rusesc de rachete antiaeriene S-300

Analiștii consideră că soluția împotriva unor astfel de apărări antiaeriene este a cincea generație de aeronave a Forțelor Aeriene SUA, avionul de luptă multirol F-35.

„China a urmat o cale de 30 de ani de copiere a tehnologiilor – piratate, ilegale. Dar dacă luați S-300 rusesc și omologul chinez, componentele acestuia din urmă vor fi mai bune”, adaugă Katkov.

Exportul HQ-9 îi îngrijorează pe concurenții Beijingului oficial, deoarece acest complex costă mai puțin decât sistemele rusești de apărare aeriană S-300, potrivit unui articol din The National Interest.

Pakistanul a fost unul dintre primii clienți care au cumpărat sistemul chinez HQ-9, care a devenit cunoscut în octombrie 2021.

China produce peste 3 milioane de drone de atac pe an

Pe lângă rachete, mai mult de 3 milioane de drone sunt produse în China în fiecare an; este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea UAV-urilor de luptă. Corespondenții publicației germane Der Spiegel au aflat în luna februarie a acestui an despre intențiile armatei ruse și ale producătorului chinez de drone Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology de a discuta despre producția în masă de drone pentru Federația Rusă.

Acest dispozitiv poate transporta un focos cu o greutate de până la 50 kg și are un design similar cu UAV-ul iranian Shahed-136 kamikaze. Potrivit experților militari din Germania, chinezii au fost de acord să producă și să testeze 100 de prototipuri ale dronei ZT-180 și să le furnizeze Ministerului Apărării al Federației Ruse până în aprilie 2023.

Potrivit Der Spiegel, Xi’an Bingo nu este împotriva trimiterii de componente la Moscova pentru a realiza producția de masă de drone – aproximativ 100 de bucăți. Expertul Ihor Koziy spune că a fost numită și locația exemplară a două întreprinderi – una lângă Moscova și cealaltă – în regiunea Ural.

„Încă nu este clar dacă aceste planuri se vor realiza. Poate că povestea cu Iranul se va repeta – vor furniza „mopede care vorbesc tare” pentru a distrage atenția forțelor de apărare aeriană ucrainene și a lansa ținte false. Sarcina principală a Federației Ruse este să să-și stabilească producția complexului militar-industrial prin țări terțe, pentru a ocoli sancțiunile”, notează el.

Avionul stealth Chengdu J-20 – în aer, China este înaintea SUA

Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra a descris modul în care China este înaintea Statelor Unite în producția de avioane de luptă stealth (invizibile n.r.). Potrivit directorului general al institutului, John Chipman, aeronava chineză Chengdu J-20A, din a cincea generație, este deja în fața producției F-22 Raptor pentru forțele aeriene americane.

Avioane chinezești de generația a cincea Chengdu J-20A, avioane chinezești, avioane de generația a cincea, Chengdu J-20AEcran complet
Avion chinezesc din a cincea generație Chengdu J-20A

„Rata de producție a industriei de apărare a Chinei este exponențială. În 2023, numărul de avioane de luptă J-20A ar putea fi mai mare decât numărul de avioane de generația a cincea ale forțelor aeriene americane, F-22”, a spus Chipman.

Experții britanici atrag atenția că China va produce mai multe astfel de avioane din cauza creșterii bugetului de apărare al Chinei în 2022 cu 7%, aproximativ 16 miliarde de dolari.

„Modernizarea Forțelor Armate va continua, incluzând adăugarea de portavioane, fregate complexe, distrugătoare și noua rachetă balistică cu rază lungă de acțiune Julang (JL)-3 pentru submarinele de tip 096. Racheta poate avea o rază de acțiune de peste 10.000. km”, adaugă experții.

Expertul militar Mykhailo Zhirokhov a declarat pentru Focus că China nu va opta pentru livrări directe de rachete, avioane și submarine deoarece Occidentul va introduce imediat sancțiuni comerciale.

„Rachetele nu pot fi livrate prin alte țări – utilizarea lor în Ucraina va fi calculată imediat pe baza bilanţului. Toate aceste date vor merge imediat la Washington și Bruxelles. Componente, muniție, chiar și arme de calibru mic – da, dar tancuri, vehicule blindate sau altele arme grele – nu. Americanii doar asta așteaptă [să impună sancțiuni Beijingului]”, conchide Jirokhov.

Furnizarea de arme străine, a spus el, va fi o măsură temporară pentru Rusia până când propriul complex militar-industrial va merge pe șine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here