Ce au discutat oficialii români cu delegația Congresului SUA

O delegație a Congresului SUA condusă de Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților s-a întâlnit luni cu mai mulți oficiali români și a vizitat Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu.

În cadrul întrevederii cu delegația americană, premierul Nicolae Ciucă a discuta despre situaţia generată de agresiunea militară din Ucraina, gestionarea fluxului de refugiaţi în contextul crizei umanitare, precum şi efectele asupra regiunii, a transmis Guvernul într-un comunicat.

Premierul a prezentat, în același timp, perspectivele Guvernului şi importanţa creşterii prezenţei americane în Estul Europei şi în România pentru întărirea posturii de apărare şi descurajare în ţara noastră, în perspectiva Summit-ului NATO de la Madrid.

De asemenea, a fost abordată tema legată de resursele energetice actuale, precum şi de perspectiva asigurării independenţei energetice a României a fost abordată în cadrul discuţiei.

În acest context, șeful Guvernului a subliniat importanţa colaborării bilaterale pentru construirea grupurilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi transferul tehnologic de SMR-reactoare mici modulare.

Şeful delegaţiei americane, senatorul Kevin Mc Carthy, a dat asigurări că revine la Washington pregătit pentru a susţine sprijinul american urgent pentru România la toate nivelurile solicitate: transferul tehnologic american la nivelul SMR-urilor, soluţia de finanţare pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă şi celelalte programe, care iau în considerare cunoaşterea în domeniul nuclear şi existenţa forţei de muncă specializată, dar şi perspectiva dezvoltării tehnologiei şi utilizării la nivelul întregii Europe.
De asemenea, vor fi adăugate elementele de sprijin pentru întărirea flancului Estic, livrările la timp de echipamente şi aprobarea transferurilor tehnologice în materie care vor fi solicitate de către partea română.
viewscnt
Oficialii americani, în vizită la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu 
 
Oficialii americani s-au întâlnit luni cu secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, anunță MApN.

Dialogul purtat de oficialii români și americani a vizat analiza situației regionale de securitate și modalitățile de întărire a cooperării politico-militare, în baza parteneriatului strategic dintre cele două țări și în contextul uneia dintre cele mai puternice relații transatlantice din istoria NATO.

În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte privind contextul geopolitic actual și s-au prezentat elemente de natură operațională din regiune.

A fost o vizită de informare și cunoaștere a modului de cooperare româno-americană pe flancul estic al NATO. Concluzia acestei întrevederi a fost că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite asigură un nivel ridicat de cooperare în plan militar, cu perspective concrete de îmbunătățire“, a precizat secretarul de stat Marius Bălu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here