Bloomberg: Putin și Rusia încasează profituri uriașe din petrol și gaze, în ciuda sancțiunilor occidentale

Rusia se bucură de un profit extraordinar din exporturile de petrol și gaze – în ciuda sancțiunilor Occidentului asupra invaziei Ucrainei – datorită unui cocktail profitabil de prețuri rigide, creșterea cererii și lacune comerciale.

Rusia este gata să câștige aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile sale de energie în acest an – în creștere cu mai mult de o treime față de anul precedent, potrivit New York Post care citează Bloomberg. Numai în aprilie, Rusia se așteaptă din vânzările de energie cu 9,6 miliarde de dolari mai mult decât a estimat inițial din cauza prețurilor ridicate.

Acest lucru se datorează în parte pentru că Uniunea Europeană rămâne puternic dependentă de gazul rusesc și până acum a refuzat să întrerupă transporturile din cauza temerilor unei crize energetice.

În consecință, veniturile din exporturile de energie au oferit Rusiei o sursă cheie de venituri, în ciuda escaladării sancțiunilor menite să-i paralizeze economia.

Veniturile din petrol reprezintă o mare parte din bugetul Moscovei. Este o sursă cheie de finanțare pentru invazia Ucrainei de către [președintele Vladimir] Putin. Reducerea veniturilor petroliere ale Rusiei ar putea grăbi încetarea conflictului”, a declarat Michael R. Strain, cercetător rezident al Institutului American de Întreprinderi, într-o postare recentă pe blog.

Gigantul energetic britanic Shell PLC – care s-a confruntat cu critici pe scară largă în primele zile ale invaziei din cauza achiziționării unui transport de petrol rusesc la prețuri reduse – vinde acum un așa-numit „amestec leton” de motorină pentru a evita controlul potențial, potrivit Bloomberg.

„Amestecul leton” se referă la amestecul de motorină în care mai puțin de 50% din conținutul fiecărui butoi provine din Rusia, ceea ce înseamnă că produsul nu este clasificat cu origine rusă. Bloomberg a raportat că Shell și-a ajustat recent termenii și condițiile contractuale pentru a permite utilizarea motorinei amestecate.

Shell nu a răspuns imediat solicitarea The Post de a comenta cu privire la utilizarea aparentă a așa-numitului „amestec leton”.

Exporturile de petrol și gaze sunt sângele vital al economiei ruse – reprezentând aproximativ 40% din veniturile anuale ale țării. Până acum, sancțiunile economice, deși severe, au lăsat în mare parte neatins sectorul energetic rus.

Vânzarea de petrol și gaze rusești rămâne legală în Europa, companiile fiind libere să profite atâta timp cât pot tolera potențialele retrageri publice legate de relațiile lor cu Kremlinul.

Fluxul continuu de petrol și gaze rusești nu a scăpat de atenția oficialilor ucraineni, care au făcut presiuni puternice ca Europa să adopte o interdicție de import.

Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia câștigă un miliard de dolari pe zi din exporturile de petrol – bani care sunt folosiți pentru a-și finanța invazia.

„Nu există nicio îndoială că sancțiunile financiare și de altă natură au slăbit economia Rusiei și capacitatea acesteia de a-și procura anumite materiale necesare pentru a-și continua războiul în Ucraina”, a declarat Patrick Honohan, membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, într-o postare de pe un blog, săptămâna trecută.

„Dar sancțiunile nu pot paraliza economia, atâta timp cât nu întrerup fluxul de venituri din exporturi, care finanțează bugetul și, de asemenea, asigură disponibilitatea continuă a valutei străine pentru a plăti importurile necesare (și nesancționate)”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here