Ce este fosfura de aluminiu, cu care au fost gazați și omorâți oameni la Timișoara

Fosfura de aluminiu este substanța extrem de toxică care a provocat moartea a trei oameni la Timișoara. Este un insecticid foarte puternic, pentru uz agricol, care necesită o autorizație specială pentru a putea fi folosit. Fosfura de aluminiu, sub formă de pastile, este folosită mai ales pentru pentru fumigarea silozilor cu cereale, pentru uciderea insectelor dăunătoare care pot afecta recoltele. Indicațiile sunt clare: spațiile în care se utilizează insecticidul trebuie închise ermetic, astfel încât gazul rezultat să nu scape.

În timpul operațiunii de gazare, din fosfura de aluminiu, prin asimilarea de apă ia naștere fosfina (hidrogen fosforat PH3). Pentru eliberarea de fosfină este suficientă numai umiditatea aerului. Fosfina reprezintă un gaz toxic foarte puternic pentru insecte și alți dăunători, cât și pentru oameni. Fosfina poate controla dăunătorii întâlniți la produsele stocate aflați în toate etapele de dezvoltare precum și a rozătoarelor din afara spațiilor de depozitare.

Utilizarea se poate face în orice spațiu de depozitare atâta timp cât au posibilitatea să poată fi închise etanș. Spații în care se poate aplica fumigarea cu fosfură de aluminiu: silozuri, depozite, containere, etc. Recomandări de aplicare cea mai eficace metodă de combatere a dăunătorilor din masa de semințe depozitate, în prezent este gazarea cu fosfură de aluminiu.

PH3 este un gaz incolor cu un miros asemănător celui de carbid sau usturoi. Greutatea specifică a fosfinei este 1,17, comparativ celei a aerului (cu 17% mai greu).

O dată ce recipientul a fost deschis și produsul a fost expus umidității și temperaturii mediului, un gaz protector cu miros iritant este eliberat (amoniac și dioxide de carbon) urmat de fosfină (PH3) de puritate ridicată. Procesul se încheie după 48 până la 96 de ore de contact cu mediu, depinzând de umiditatea și temperatură.

Este utilizat ca și fumigant atunci când alte aplicări de pesticide nu sunt posibile și când sunt tratate structuri sau instalații, precum în nave, avioane sau silozuri goale de cereale. Toate aceste structuri pot fi închise perfect etanș sau protejate cu o membrană impermeabilă gazului.

Fosfina PH3 cauzează moartea insectelor prin asfixiere, afectând metabolismul și procesul enzimatic al sistemului respirator.

Produsele care conțin fosfura de aluminiu se comercializeaza doar către persoane autorizate T si T+, adică autorizate să folosească substanțe foarte toxice (T+) și toxice (T)

sursa: Ministerul Agriculturii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here