Ce înseamnă 90-90-90 în prevenția HIV-SIDA. Următorii pași în lupta cu această cumplită boală

adrian streinu cercel
Foto: universul.net

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a vorbit, la Dezbaterile Universul.net, despre următorii pași care trebuie implementați de România, dar și de Uniunea Europeană în lupta cu HIV-SIDA. 

„Ce avem noi de făcut în momentul de față? Suntem în Uniunea Europeană. UE trebuie să creeze în momentul de față o platformă în care pacientul infectat cu HIV să știe la ce clinică poate să se ducă în orice țară s-ar afla. Pastilele trebuie să aibă același preț. În clipa de față nu este așa. România are prețurile foarte mici. Asta este bine, însă, ținând cont că circulația populației este atât de intensă, România nu mai este România per se. Și pentru a avea grijă de pacienții ei, trebuie să stabilească relații de colaborare cu celelalte state ale Uniunii”, explică medicul Adrian Streinu Cercel. 

Rugat să explice ce înseamnă țintele 90-90-90 în lupta contra HIV, Streinu Cercel a spus că: „Înseamnă să-i depistăm pe 90% dintre ei, pe 90% să-i punem pe tratament și pe 90% dintre cei pe care i-am pus pe tratament să-i vedem că sunt nedetectabili. Nedetectabili=netransmisibili. Țintele sunt ok din punct de vedere statistic și din punct de vedere epidemiologic, motiv pentru care am propus și propun în continuare ca orice persoană de pe teritoriul României să fie testată pentru HIV, hepatită B și C. Șansa pe care o avem de a ține sub control aceste trei virusuri este enormă. Vă dați seama cât cancer hepatic scutim. Vă dați seama câtă ciroză hepatică scutim, cu impact asupra sistemului de sănătate și care trage după sine costuri, și nu puține. Plus costurile indirecte, legate, de exemplu, de incapacitatea de muncă. Costurile indirecte pot uneori să depășească costurile directe”.

Întrebat cum s-ar putea introduce obligativitatea testării pentru HIV, care există acum doar pentru persoanele care vor să se căsătorească, doctorul Adrian Streinu Cercel a dezvăluit că „în 1998 am scos un ordin de ministru în care am spus: următoarele categorii de personal trebuie să fie testate gratuit. Și anume: femeia însărcinată, în primul și ultimul trimestru de sarcină, șoferii de cursă lungă, cei care stau mai mult de șase luni în străinătate, marinarii de cursă lungă, donatorii de sânge etc. Faptul că noi am monitorizat aceste arii și am intervenit din punct de vedere epidemiologic în zonele respective a făcut ca România să rămână la 0,0014% incidența HIV-ului la nivelul populației. Uitați-vă în jurul nostru, la Franța, Germania, la ce cote se află. Mult mai mari. Deci noi am rămas în zona de jos. Ucraina are o problemă foarte mare, Polonia are o problemă mare. Au început și ei să intervină într-o manieră mai radicală”.

Costul unei astfel de măsuri ar fi de 17 lei per persoană testată, pentru statul român.

Cât despre ce ar mai putea face Ministerul Sănătății în afară de introducerea testării obligatorie pentru toate persoanele, Streinu Cercel este de părere că statul ar trebui „să promoveze testarea ambulatorie. Sunt o serie de teste rapide, care se găsesc în farmacie. Fiecare persoană care are sentimentul că a făcut ceva puțin altfel își cumpără un test, acesta este ceva mai scump, și se testează singur acasă. Dacă apare o linie e negativ, dacă apar două linii e pozitiv – ca la testul de sarcină. Se înțeapă degetul, se pune o picătură de sânge. Testul este foarte simplu.

Dacă iese pozitiv se duce la doctor și de acolo intră pe filieră. În momentul de față, pacientul care este infectat cu HIV va duce o viață absolut normală atât în societate, cât și în familie, fără niciun fel de probleme, cu o tabletă pe zi, pentru tot restul vieții. Și fără niciun risc de a se îmbolnăvi de SIDA.

Noi acum lucrăm la ceea ce se cheamă vindecare funcțională. Adică facem niște trial-uri clinice internaționale, prin care testăm o serie de molecule care să inhibe acest virus pe perioadă lungă de timp. De exemplu, este un implant care se poate face în momentul de față în trial-uri și care oferă o protecție de un an de zile, fără să mai fie nevoie să mai iei tablete”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here