Ce se întâmplă dacă Trump este arestat

Sursa: Pixabay

Dacă va fi acuzat, avocații lui Trump au indicat că arestarea fostului președinte va urma procedura standard, notează BBC, care a trecut în revistă situațiile care se pot naște în cazul în care fostul președinte al SUA este arestat.

Asta înseamnă că ar putea călători de la casa lui din Mar-a-Lago, situată în Florida, pentru a se înfățișa la tribunalul din New York, completând o rezervare oficială, amprente și fotografie.

Având în vedere natura istorică a unui asemenea demers și preocupările de securitate implicate, modul în care aceasta s-ar desfășura este incert – și ar fi probabil subiect de negocieri între biroul procurorului și echipa domnului Trump.

Odată ce cazul este rezervat și un judecător este selectat, alte detalii vor intra în joc, cum ar fi momentul procesului, posibilele restricții de călătorie și cerințele de cauțiune pentru inculpat.

Trimiterea în judecată – momentul în care un inculpat își depune pledoaria în fața unui judecător – este deschisă presei. Cu toate acestea, instanța poate lua măsuri, cum ar fi acordarea unei intrări private în instanță, pentru a-i proteja viața privată și a menține securitatea.

Agențiile de aplicare a legii, inclusiv Serviciul Secret, care îi păzește pe Trump și pe alți foști președinți, au planuri de contingență în cazul unei arestări, au declarat oficialii, pentru presa americană.

O condamnare pentru contravenție ar avea drept rezultat o amendă. Dacă domnul Trump ar fi condamnat pentru infracțiune, el s-ar confrunta cu o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deși unii experți juridici prevăd că o amendă este mai probabilă și că este foarte puțin probabil să ajungă în spatele gratiilor.

Vor fi proteste?

După ce a sugerat, într-o postare pe rețelele de socializare, că va fi pus sub acuzare, marți, domnul Trump a făcut apeluri repetate la proteste în masă din partea susținătorilor săi: „WE JUST CAN’T ALLOW THIS ANYMORE. THEY’RE KILLING OUR NATION AS WE SIT BACK & WATCH”.

Limbajul său face ecou retoricii la care a recurs înainte de atacul asupra Capitoliului SUA, din 2021, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul de violență.

Domnul Bragg este în contact strâns cu poliția din New York și cu securitatea instanței, potrivit unei scrisori adresate departamentului său, care a fost divulgată presei, duminică.

„Nu tolerăm încercările de a ne intimida biroul sau de a amenința statul de drept din New York”, a scris el.

„Partenerii noștri de aplicare a legii se vor asigura că orice amenințare specifică sau credibilă împotriva biroului va fi investigată pe deplin și că sunt puse în aplicare măsurile de protecție adecvate”.

Cu toate acestea, până acum au existat puține dovezi despre proteste în masă organizate precum cele care au dus la atacul din 6 ianuarie.

Mai poate candida la președinte?

Un rechizitoriu sau chiar o condamnare penală nu l-ar împiedica pe Trump să-și continue campania prezidențială dacă alege această cale – și a dat toate indiciile că va continua să meargă înainte indiferent de ceea ce se întâmplă.

De fapt, nu există nimic în legislația SUA care să împiedice un candidat găsit vinovat de o infracțiune să intre în campanie și să servească drept președinte – chiar și din închisoare.

Totuși, arestarea cu siguranță i-ar complica o campanie prezidențială.

Deși i-ar putea determina unii alegători republicani să se ralieze în jurul campionului lor, ar putea constitui, pentru candidat care încearcă să umble după voturi și să participe la dezbateri constituie o distragere semnificativă a atenției.

De asemenea, ar aprofunda și ar aprinde diviziunile deja puternice în cadrul sistemului politic american.

Conservatorii cred că fostului președinte i-a fost rezervat un alt standard de justiție, în timp ce liberalii văd situația drept o tragere la răspundere a cuiva care încalcă legea.

De ce este acuzat Trump?

În 2016, vedeta de film pentru adulți Stormy Daniels a contactat mass-media oferindu-se să-și vândă povestea despre ceea ce spunea că fusese o aventură adulteră cu Donald Trump, petrecută în 2006.

Echipa lui Trump a aflat de asta, iar avocatul său, Michael Cohen, i-a plătit 130.000 de dolari lui Stormy Daniels, pentru a tace.

Acest lucru nu este ilegal. Cu toate acestea, când dl Trump l-a rambursat pe domnul Cohen, dosarul plății invocă taxele legale. Procurorii spun că acest lucru înseamnă că Trump falsifică înregistrări comerciale, ceea ce reprezintă un delict – o infracțiune penală – în New York.

De asemenea, procurorii ar putea susține că acest lucru încalcă legea electorală, deoarece încercarea lui de a-și ascunde plățile către doamna Daniels a fost motivată de dorința ca alegătorii să nu știe că avusese o aventură cu ea. Mușamalizarea unui delict prin falsificarea înregistrărilor ar fi o infracțiune mai gravă.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile

Săptămâna trecută, avocații domnului Trump au spus că fostului președinte i s-a oferit șansa de a se prezenta în fața marelui juriu, ceea ce este considerat un semn că ancheta este aproape de finalizare.

Avocații au minimizat sugestiile potrivit cărora ei sau domnul Trump ar avea vreo notificare prealabilă cu privire la un rechizitoriu iminent, spunând că comentariile sale despre faptul că ar fi arestat marți s-au bazat pe relatări de presă.

Cu toate acestea, există și alte semne că marele juriu se încălzește.

Atât Michael Cohen, cât și fostul său consilier juridic Robert Costello au depus mărturie în ultimele zile.

Domnul Costello a fost prezentat luni de echipa de apărare a lui Trump, în încercarea de a discredita mărturia lui Cohen.

Războiul din Ucraina, în imagini – Ziua 391

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here