Ce se va întâmpla cu vaccinul anti-COVID de la Oxford, după ce testele au fost întrerupte din cauza ”bolii neexplicate” a unui pacient

consecințe are întreruperea testelor pentru vaccinul anti-COVID de la Oxford, din cauza „bolii neexplicate” a unui participant

Întreruperea testelor pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, din cauza unei reacții adverse la un participant la studiu, a stârnit temeri că găsirea unei soluții pentru combaterea noului coronavirus va fi întârziată, mai ales că multe țări au sprijinit acest vaccin, relatează The Guardian.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca, compania care lucrează cu echipa de la Oxford pentru a produce vaccinul, a declarat că întreruperea este „de rutină”.

Studiile clinice finale pentru acest vaccin au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. Este vorba despre o „boală potențial neexplicată”, dar nu au fost oferite mai multe detalii.

New York Times relata că un voluntar din programul britanic a primit un diagnostic de mielită transversă – o inflamație la nivelul măduvei coloanei vertebrale. AstraZeneca nu a făcut niciun comentariu asupra acestei informații și nu există nicio dovadă că este vorba despre pacientul care a declanșat oprirea studiului.

În faza 3 de testare, ultima a testelor clinice, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

În perioada în care testele sunt întrerupte, un comitet independent va analiza datele privind siguranța vaccinului, pentru a determina dacă boala raportată la participantul la testele clinice poate fi atribuită acestuia sau dacă a fost o boală fără legătură.

Prof. Robert Booy, profesor de vaccinologie de la Universitatea din Sydney, a declarat pentru The Guardian că, dacă se dovedește că boala este izolată și nu are legătură cu vaccinul, studiile clinice ar putea fi întrerupte între o săptămână și o lună.

Booy este de părere că întreruperea testelor este mai degrabă o consecință a dorinței dezvoltatorilor de a respecta toate criteriile de siguranță decât a unei probleme cu vaccinul în sine.

Potrivit BBC, este a doua întrerupere a testelor clinice din aprilie până acum.

Experții în domeniu spun că întreruperea testelor clinice este o procedură obișnuită. Booy consideră că acest lucru este de fapt un semn „promițător” și dovedește că procesul de dezvoltare a vaccinului este riguros.

Dacă se descoperă și alte cazuri de reacție adversă la alți participanți la studiu sau dacă se dovedește că reacția a fost cauzată de vaccin, este puțin probabil ca vaccinul să fie primul lansat pe piață.

Aceasta, în condițiile în care vaccinul de la Oxford este unul dintre cele șase vaccinuri aflate în ultima fază a studiilor clinice în întreaga lume.

Nu am avut niciodată atât de mulți oameni deștepți care să lucreze într-un număr atât de mare la aceste vaccinuri”, spune Booy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here